Pirita purjespordikeskuses asuv USA Delaware’is registreeritud firma esindus, põhikirja järgi turundustegevuse ning turundusalaste konsultatsioonidega tegelev Pleth LLC Eesti filiaal tutvustab Eesti inimestele võimalust investeerida 500 dollarit ning hakata seitsme aasta pärast saama kuus kuni surmani 50 dollarit.

Investeerimisteenust pakutakse nagu puhkuseosakut laupäevastel seminaridel, kuhu potentsiaalsed kliendid pääsevad vaid passikoopia esitamisel ning kus ettevõtte seadusjärgne esindaja Frank Werner Heinziger maalib pakutavast investeerimistootest pudrumägesid ja piimajõgesid tõotava kujutluspildi. “See on nagu hüpnoos,” iseloomustas juba firma kontoris toimuvat esialgset selgitustööd üks tundmatuks jääda soovinud klient.

Saamaks lubatud 50 dollarit kuus, peaks investeeringu aastatootlus olema pidevalt 26,2%, mis aga investeerimisspetsialistide hinnangul on utoopiline, sest pikaajaliselt pakuvad suurimat tootlust aktsiad, kuid nendegi saja aasta keskmine aastatootlus on veidi üle 12%.

Kohtupretsedent on selliste kergeusklikke püüdvate firmade suhtes Eestis loodud ning kinnitatud, et konsultatsiooniteenuse sildi taha pugevatel firmadel on tarvis litsentsi. 19. novembril määras Tallinna ringkonnakohus sarnase tegevuse eest OÜ-le Albag Konsultatsioonid 500 000 krooni suuruse trahvi.