Poola zlott on juulist euro suhtes odavnenud 21 protsenti, Ungari palus abi IMFilt, Maailmapangalt ja Euroopa Liidult, kui forint kukkus 16 protsenti, ning Tšehhi kroon on odavnenud 13 protsenti. Valuuta stabiilsuse kriteeriumi täitmiseks, et euroga liituda, võib valuuta Euroopa vahetuskursi mehhanismis ERM2 keskkursi suhtes kõikuda +/-15 protsenti.

Ungari plaanib valuutavahetuskursi mehhanismiga liituda 2010. aastal. Ungari suurima fondihaldusfirma OTP Fund Management tegevjuhi Istvan Hameczi sõnul on selline eesmärk aga miraaž. “Keegi ei oota meid seal klubis,” ütles ta agentuurile Bloomberg. Ka inflatsioon on jätkuvalt probleem.

Vallanduda võib inflatsioon

Poola on võimaliku eurole ülemineku tähtajana nimetanud 2012. aastat, kuid rahandusminister Jacek Rostowski sõnul ei ole see dogma.

Citigroupi vanemökonomist Piotr Kalisz Varssavis peab tõenäoliseks 2015. või 2016. aastat, kuna valitsus ei saa piisavat toetust eurole üleminekuks vajalike seaduste vastuvõtmiseks. Peamine opositsioonipartei väidab, et eurole üleminekuga kiirustamine pärsib majanduskasvu ja vallandab inflatsiooni.

“Valuutakursi praeguse heitlikkuse ja süveneva majanduslanguse oludes ei ole 2012. aasta eurole üleminekuks realistlik,” ütles Kalisz.

Ka Euroopa Liidu rahandusvolinik Joaquin Almunia ei välista, et Poola liitumine euroalaga nihkub. Probleemiks võib kujuneda ka eelarvedefitsiidi kriteeriumi täitmine — tuleval aastal riskib defitsiit kerkida tänavuselt 2,5 protsendilt 3,7 protsendile SKPst.

Tšehhi keskpank soovitas valitsusele praeguses finantskriisis mitte nimetada kindlat euroga liitumise aastat.

Kui Poola, Ungari ja Tšehhi ERM2ga liituvad, tuleb keskpankadel kasutada reserve, et valuutasid lubatud kõikumiskoridoris hoida.

Valuutareservid kahanevad

Poola valuutareservid olid oktoobriks kahanenud 55,2 miljardile dollarile juuni 62,1 miljardilt dollarilt.

Tšehhis kahanesid valuutareservid novembriks 33,5 miljardile dollarile 36,9 miljardilt dollarilt juulis. Ungaris aitas IMFi eestvedamisel koostatud abipakett valuutareserve suurendada novembris 29,1 miljardile dollarile 21,6 miljardilt dollarilt oktoobris.

Eesti peaminister Andrus Ansip ütles neljapäeval valitsuse pressikonverentsil, et Eesti läheb eurole üle 2011. aastal.