Juba aastatetaguse fosforiidisõja ajast Jõelähtme vallas asuva endise fosforiidikaevanduste aluse maa keskkonnaprobleemide eest võidelnud Maardu linnavolikogu esimees Hans Vinkman ütles, et planeeritav Jõelähtme prügila on keskkonnale äärmiselt ohtlik ning ka vastuolus Euroopa Liidu direktiividega.

Kuigi keskkonnaohtlikkust tõestavad ka mitmed varasemad erinevate teadusasutuste poolt tehtud uuringud, plaanib Vinkman saada järgmise aasta Maardu linna eelarvest 30 000 krooni erapooletu ökoloogilise ja majandusliku ekspertiisi tellimiseks Saksa riigi järelevalveorganilt TÜV Nord.

Järgmise aasta alguses tehtava ekspertiisi nõusolek on olemas ning kui tulemused kinnitavad keskkonnaprobleemide olemasolu, kaalub Vinkman enda sõnul Euroopa kohtusüsteemi poole pöördumist.

Jõelähtme prügila rajamiseks sõlmis Tallinn mai keskel pärast pikki vaidlusi lepingu Saksa firmaga SKP Recycling, mille kohaselt lubab viimane prügilasse investeerida ligi miljard krooni. Tallinn seevastu tagab ühisettevõttele jäätmekäitlusturu vähemalt 15 aastaks ning 40 aasta jooksul tulu 6 miljonit krooni aastas.

Vinkman rääkis, et TÜV Nordi Balti osakond on oma ekspertiisi juba teinud, leides, et endise fosforiidikaevanduse puistangualale on lubamatu rajada objekte, mis võiksid põhjustada mis tahes ökoloogilist ohtu ümbritsevale keskkonnale. Analoogilistele seisukohtadele on jõutud ka akadeemik Endel Lippmaa eestvedamisel tegutseva Teaduste Akadeemia ning Eesti Geoloogia keskuse uuringutes.

Sellepärast on juba 1970. aastatest sellesse kohta plaanitav prügila kahel korral otsustatud tegemata jätta, meenutas Vinkman.