Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik (EAÕK) on metropoliit Stefanuse sõnul headest kinnistutest Tallinnas sisuliselt ilma. Nii müüs õigeusu kirik terve majatäie kortereid Kaarli pst 7 eraisikutele 2000. aastal. Kortermaja on väljast luitunud, kuid asub Vabaduse platsi lähedal. Kahe seal müügis oleva korteri ruutmeetri eest küsitakse City24s praegu keskmiselt 47 000 krooni.

“Oleks võinud kirikule jätta maja. Kiiresti müüdi maha,” tunnistab Prantsusmaalt 1999. aastal saabunud metropoliit oma Tallinna esinduses, Wismari tänava puumajas ikoonide all. Selle agulimaja ostis kirik endale viis aastat tagasi ise, kuna kuskil oli vaja resideerida.

Kirik oli omanik ainult ühe päeva

Vestluses prantsuse keele tõlki kasutav metropoliit on väga kursis kirikuvaradega ja asja pärast: õigeusu kiriku eelarvest lõviosa tuleb varaga majandamisest. Annetustest ja liikmemaksudest palju ei tee. Kirik on müünud metsa ja plaanib seda teha eeloleval talveajal.

Lisaks müüs õigeusu kirik neli aastat tagasi 10 korteriga maja Ristiku tänavas samal päeval, kui selle riigilt tagasi sai. Ostja oli AS Tootal Kinnisvara. Selle firma omanik on ärimees Talis Toompere, kes määras endale tänavu 10 miljonit krooni dividende ja jagas sellega hiljuti ilmunud Äripäeva dividendimiljonäride TOPis 49.-55. kohta. Toompere tegutseb aktiivselt ka SMS-laenude äris.

Viis kuud hiljem sai Ristiku tänava majas poolte korterite omanikuks OÜ Elkos, kes jääb kinnistusregistris silma ka Kaarli pst 7 seitsme korteri omanikuna. Elkos omakorda müüs Ristiku majas kõik korterid edasi nagu ka kolm Kaarli pst oma. Elkos kuulub perekond Kolesnikovidele. Sergei Kolesnikovi sõnul ostis ta Kaarli pst korterid kuulutuse peale ja Ristiku t omad kinnisvarabüroolt, kirikuga ta seotud pole.

Lisaks loobus Konstantinoopolile alluv õigeusu kirik 2002. aastal paarikümnest kinnistust Tallinnas ja mujal Eestis Moskva patriarhaadile alluva õigeusu kiriku kasuks. Neid kinnistuid saab viimane riigilt kasutada hoonestusõigusega. Vastutasuks andis riik Eesti Apostlik-Õigeusu Kirikule 35 miljonit krooni kirikute remondiks.

Vootele Hansen: praegu ma sellist lepingut ei teeks

Eesti Evangeelsel Luterlikul Kirikul moodustavad varahalduse tulud eelarvest vaid umbes neljandiku ja Tallinnas on magusat kinnisvara veel alles. Siiski on ka luterlased paar tormakat otsust teinud.

1996. aastal, kui meedias hirmutati palju kinnisvaramaksuga, andis Kaarli kogudus kinnistu kesklinnas Süda t 11 kasutada 99 aastaks Andres Järvingule, Tõnis Kotkasele, Veiko Murrustele ja nüüd ka Madis Üürikesele kuuluvale ASile Süda Maja. Aastal 2000 kerkis sinna kortermaja.

Hoonestusõiguse tasu oli firma jaoks soodne. Tookord kiriku nimel lepingut sõlminud Vootele Hansen tunnistab, et praegu sellist lepingut ei teeks. Tasu muuta ei saa, see on seotud maamaksu tõusuga ja võimaliku kinnisvaramaksuga.

Luterlaste tehingud Järvingu ja Reinsaluga

Teine väärt kinnisvara, mis kirikule kaduma läks, on Juhkentali 9d tühi krunt, 2300 ruutu sotsiaalmaad. Selle omanikuks sai 1990ndate lõpus kinnisvaraärimees Margus Reinsalu ja aastast 2006 on omanik AS Redmont Invest (omanikud Olümpia hotelli vastas asuvad seitse krunti eelmisel aastal Arco Varale müünud Guido Kundla ja tänavu 5 mln kr dividende võtnud kinnisvaraärimees Robert Herman).

Nende meeste käes on ka kirikule kuulunud ärimaa Liivalaia 34, mille müüs luteri varahaldusfirma Kiriku Varahaldus OÜ 2005. aastal samuti kõigepealt Reinsalu firmale.

Vanalinnas kinnistu Rüütli 12 (elamumaa) läks luteri kirikult samal päeval 1997. aastal, kui kirik riigilt tagasi sai, Ernesto Preatoniga seotud OÜ-le Daglass. Pidama see Preatoni kätte ei jäänud ja nüüd on see viienda omaniku, Hansapanga asutaja Andres Saame käes, kes seadnud ka 8 mln kr hüpoteegi.

Ärimehed aitavad allesjäänud kirikuvara hallata

Eesti ühed suuremad metsa-, maa- ja majadeomanikud, Eesti Evangeelne Luterlik Kirik (EELK) ja Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik (EAÕK), haldavad oma vara spetsiaalsete firmade kaudu, mida juhivad noored mehed ja nõukogudes istuvad kirikule pühendunud ärimehed.

Nii luteri kui ka õigeusu kirik on teinud otsuse müüa edaspidi minimaalselt ja üritada allesjäänud kinnisvara kasulikult arendada või rentida.

Tallinnas on luterlastel suur lootus Merko Ehitusel, neil on ühine arendusprojekt Kentmanni tänaval. Maja tuleks kahe 15korruselise torniga ja Kentmanni tänava poole jääva seitsmekorruselise hoonega. Kirik andis ühisesse ettevõtmisse maad ja loodab vastu saada osa korterite-büroode tuludest.

Pooleli on paarkümmend arendusprojekti

Pikalt on kirikul plaanis olnud uus maja Tallinnas Tatari 23/25 maja asemele, kunagi asus seal Postimehe toimetus. Magdaleena tänavale plaanitakse samuti kortermaja, aga hetk pole soodus, räägib luteri kirikule kuuluva firma Kiriku Varahaldus OÜ nõukogu liige Mati Maanas.

Müügimõtted on luteri kirikul Wismari tänava narkoloogiahaigla majaga, mis on tekitanud meediakära. Arstidele kuuluv AS Wismari Haigla on nõmmekate pahameeleks ostnud maad Nõmmele, kuna rendilepingu pikendamine kirikuga järgmisel aastal on küsimärgi all.

Maanas on siiski leebe, öeldes, et narkoravila võiks majja edasi jääda, kuna praegu pole ostjat näha. “Jah, ta maksab renti alla turuhinna,” sõnab Maanas. Mullu sai Kiriku Varahaldus haiglalt 708 000 krooni renti, mis teeb 45 krooni ruutmeetri eest.

Võib-olla kiikas Maanas ka Wismari Haigla ASi 2006. aasta aruandesse, kus seisab 5,2 miljoni kroonine kasum ja juba kolmas aasta jagatav väike dividend — tegi kadedaks. Kirik sooviks maja eest 45 miljonit krooni ja näeks ostjana mõnda saatkonda, kuna kõrval pargi rüpes tukub Suurbritannia saatkond.

Kokku on Kiriku Varahaldusel pooleli paarkümmend väiksemat arendusprojekti üle Eesti (Rapla, Haapsalu, Nõo, Märjamaa, Tartu, Otepää). Haapsalusse ja Nõosse plaanitakse elumaju, Raplasse kortereid ja büroopindasid, Jõhvi büroomaja.

Eesti suurim luteri kirik, Kaarli kogudus, omas enne küüditamisi 56 000 liiget. Praegu maksab liikmemaksu aastas 2500 inimest. Maad kõrval rahvusraamatukogu all kirik tagasi ei saanud, riik korvas selle EVPdega.

Kaarlile on jäänud siiski mõni hea maja. Tema tulude tuiksoon on kahe raviasutuse, Kaarli ja Tallinna hambapolikliiniku rent. Lisaks läks kirikul mõni aasta tagasi korda ehitada välja selle maja viimane korrus büroodeks ja võtta Hansapangast laenu 15 aastaks. “See oli meile suur läbimurre, laenu saada,” sõnas koguduse asjadevalitseja Sven Torpel. Hoonestusõigused ruumidele on kiriku, Facte Grupp OÜ ja Loomani Konsultatsiooni OÜ kasuks.

Investeeringuteks napib vahendeid

Kaarli koguduse juhatuse esimees Heiki Arike sõnab, et Kaarlil on isegi hästi läinud, pinnad on sada protsenti täis, kuid üüri tõsta eriti võimalusi pole. “Meil on parkimisvõimalused nadid, investeeringuid pole kirikul võimalik teha,” sõnab ta.

Kaarlil on üks krunt Tehnika tänaval, kus nad perspektiivis näevad pansionaadi ehitamist kas endistele kirikuametnikele või muidu vanuritele. Arike sõnab, et kirik magas kahjuks maha sotsiaalabi osutaja rolli, mis nüüd on riigi ja muude asutuste üle võetud. Muidu annaks kirikumaadele teha hooldekodusid ja vanadekodusid.

Õigeusu kiriku (EAÕK) peamine rahaallikas on büroomaja Tallinnas Jõe tänaval, kus ankurrentnik on telekomifirma Tele2, üüriga toetavad ka arvutitootja Ordi ja üks pruudisalong.

Õigeusu kirik teenib lisa fondiinvesteeringutega

Maja ostmiseks laenas Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik oma varahaldusfirmale 14 miljonit krooni. Mullune ligi 3,9 miljoni krooni suurune üüritulu laekus EAÕK Varahaldusse. See on tulus investeering viieks aastaks, oleme kolme aastaga hea tootluse saanud. Margus Lepvalts, EAÕK Varahalduse juht, rahapaigutusest Ukraina kinnisvarasse investeerivasse fondi.

Õigeusu kirikul on plaanid Pärnu kesklinnaga, kus kirik loodab omandivaidluses linnaga saada hüvituseks maad kesklinnas, kuhu saaks midagi ehitada.

Õigeusu kirik on osa rahast paigutanud Ukraina kinnisvarasse, soetades 8,3 miljoni krooni eest Parex Ukraina Real Estate Fundi fondiosakuid, mille väärtus on viimasel aastal kiiresti kasvanud.

Nendest sõltub kirikutele kuuluva vara käekäik

Nii luteri kui ka õigeusu kiriku varahaldusfirmade juhid on enamasti värvikad ärimehed ja poliitikud, kellest osa kohta annab meediaotsing välja minevikupatud ja osa neist on üsna jõukal järjel.

Aivar Berzin
* Luteri kiriku firma, Kiriku Varahaldus OÜ nõukogu esimees * Maa- ja metsaärimees Viljandimaalt. * Võttis oma Vestman Grupi kaudu tänavu 7 mln krooni dividende. * Koos kahe teise mehega on teda nimetatud suurimaks erametsaomanikuks, 2004. aastal kuulus neile 21 500 ha metsa. * Berziniga seotud firma Maa ja Talu sattus maksuameti ja politsei huviorbiiti, kuna firma kasutas maksudest pääsemiseks riiulifirmade ja tankistide abi.

Mart Einpalu

* Kiriku Varahaldus OÜ nõukogu liige
* Ringhäälingufirma Levira juhatuse esimees.
* Koos abikaasa Ruti Einpaluga on loonud Thomas Gordoni õpetustele tugineva perekooli.
* On kuulunud ka Eesti Kindlustuse ja Hansapanga Kindlustuse juhatusse ning töötanud Hansapangas analüüsiosakonna juhatajana

Mati Maanas

* Kiriku Varahalduse OÜ nõukogu liige
* Tegutseb 2001. aastal loodud Eesti Evangeelse Luteri Kiriku hoiu-laenuühistus.
* Koos abikaasaga omab kinnisvaraarendusfirmat, mis mullu tegeles kuue detailplaneeringuga ja ostis kinnisvara Horvaatiasse, kuid jäi siiski kahjumisse.
* Ta on ka üks paljudest osanikest firmas Leparand, mis tegeleb luteri kirikule kuuluva Tatari 23/25 maja haldamise ja üüriga. Mullu oli firmal väike kahjum.

Illar Hallaste

* Kiriku Varahaldus OÜ nõukogu liige
* Viimsis liinitaksosid teenindava firma omanik.
* Suusa- ja eksootikareisiäri Season Traveli üks omanikke.
* Aastaid tagasi osales aktiivselt ka poliitikas.
* Olnud osaline mitmes skandaalis.

Urmas Viilma

* Osaleb paljudes usulise sisuga sihtasutustes, aga põhitöö on luteri varahaldusfirma juhtimine.
* Isamaa ja Res Publica Liidu poliitik, Saue linna volikogu aseesimees ja EELK Konsistooriumi assessor.
* Tegevjuht OÜs Keila Kaubamaja, mille omanik on Kiriku Varahaldus OÜ. Tahtis 2006 Keilasse oma maale kaubamaja ehitada, aga selgus, et endisele kalmistule — ei lubatud.

Patrik Göransson

* Kiriku Varahaldus OÜ nõukogu liige
* Rootsi-Mihkli koguduse õpetaja.

Avo Tölpt

* Õigeusu kiriku firma EAÕK Varahaldus OÜ nõukogu esimees
* Omab peamiselt Soome transpordilende tegevat lennufirmat Airest (kasum 2006. a 1,1 mln kr) ja on selle nõukogu esimees. Kunagi oli see pankrotistunud ELK Lennuliinide tütarfirma.
* Aastaid tagasi kahtlustas kaitsepolitsei Tölpti rahvusvahelises relvaäris Poolast Venemaale, mujale Euroopasse, isegi Somaaliasse. Ta istus seetõttu paar nädalat kinni.
* Tölpt on üks autoriteetsemaid karatespetsialiste Eestis, kes tegi ilma juba vene ajal. Karateföderatsioon valis ta 2006. aasta kohtunikuks.
* Muu hulgas juhib ta firmat, mis õmbleb Tallinna linna kingitavatesse imikupakkidesse titeriideid. Noore firma esimese aasta kasum oli 400 000 krooni.

Lembit Luts

* EAÕK Varahaldus OÜ nõukogu liige
* Urvaste vallavanem ja SA Pokumaa nõukogu liige.

Janek Valdma

* EAÕK Varahaldus OÜ nõukogu liige
* Vandeadvokaat ja omab bürood Airesti lennufirmaga samal aadressil. Ta on ka nõukogu liige Airestis ja firma AT Partners Group ASi kaudu seal ka üks omanik.

Margus Lepvalts

* EAÕK Varahaldus OÜ tegevjuht
* Karatekohtunik ja selle spordiala esindaja, saavutanud juunioride EMil viienda koha.
* Ta kuulub karusloomakasvatajate seltsi juhatusse ja juhatas nüüdseks pankrotistunud Hiiumaa loomafarmi Minkfox.

* Peeter Raska EAÕK Varahalduse OÜ nõukogu liige
* Väikese ehitusfirma omanik, kes oma sõnul on küll luterlane, kuid see ei sega õigeusu kiriku heaks töötada. Tema kontakt õigeusklikega tekkis Wismari tänavale nende residentsi ehitades.

MIS ON MIS

* Õigeusu kiriku firma OÜ EAÕK Varahaldus Haldab 263 kinnistut 1715hektarilisel maa-alal, millest 715 hektarit on metsamaad.
* Koguduse maju ja kirikuhooneid on üle 300, millest 100 ringis on pühakodasid, nende seas ka varemeid.
* kasum 2006. a oli 18 mln kr, millest 17,8 mln krooni tuli muudest ärituludest, peamiselt olemasoleva kinnisvara ümberhindamisest.

* Luteri kiriku firma Kiriku Varahaldus OÜ Hallatavate kinnistute koguarv on üle 700 ning neil asuvaid hooneid samas suurusjärgus.
* Täpset ülevaadet kiriku omanduses olevast metsast ja maast ei ole, kuna kõik kogudused majandavad eraldi.
* Pooleli on koondregistri tegemine.
* Kirikule kuuluvat metsa pole veel müüma asutud, sest metsamajanduskavasid alles koostatakse.
* kahjum 2006. a oli 1,4 mln kr, tulud sõid ära 2,6 mln kr suurused tegevuskulud, mis ületasid 2,2 mln kr käibe.
* Muid äritulusid polnud.
* Kaks aastat tagasi müüs kahe miljoni krooni eest maad ja sai aasta lõikes 1,4 mln kr kasumit.