Inbanki juhatuse esimehe Jan Andresoo sõnul võib raha hoiustamise eesmärgil avada ka teise konto, kuid kasulikum on siiski hoius, sest sääste ju inimesed tavasituatsioonis ei kasuta ja pigem tasub need panna intresse koguma. Andresoo lisab, et hoiust saab alati lõpetada ja inimene saab oma raha tagasi, arvestama peab vaid, et ennetähtaegse katkestamise puhul kaotab inimene hoiuse intressi.

Kui intressimäärad olid kõrgemad, sai regulaarselt või ebaregulaarsetes summades teha sissemakseid kogumishoiusele. Intressimäärad olid madalamad tähtajaliste hoiuste omadest, kuid see oli tulusam, kui hoida raha arvelduskontol. See sobis nii kindlaks otstarbeks raha kogumiseks – suurema ostu tegemiseks või vaheetapina investeerimiseks. Kui eesmärgiks oli nn. tagavararaha teke, aitas see kaasa, et raha sai silma alt ära ja jäi seetõttu kulutamata.

Kaasaajal on suurpankades kogumishoiuste intressimäärad nii madalad, et sinna raha kinni panemine kindlaks perioodiks ei tundu atraktiivne. Alternatiiviks oleks teise arvelduskonto avamine, mida kasutaks säästukontona. See nõuab distsipliini, et sealt mitte teha jooksvaid kulutusi. Kaotataks kogumiskonto kõrgem intressitulu, kuid see ei ole motiveeriv.

Nii Swedbankis kui SEB on 12-kuuse kogumiskonto intressimäär 0,02% ja arvelduskonto intressimäär 0,01%.

Swedbankis on minimaalne hoiustamissumma 6 eurot. 12kuulise kogumishoiusega makstakse näiteks iga kuu 10 eurot hoiustades sisse 120 eurot, millele lisandub hoiuse lõppedes tervelt 1 eurosent. Kas üks eurosent on väärt seda, et sinna kuni aastaks ajaks raha parkida?

SEB puudub esimese sissemakse summa, kuid seal on nuhtluseks intressi väljamakse miinimumsumma, milleks on 1 euro. Praeguste ülimadalate intressimäärade juures tähendaks see, et teenida 1 eurone intressitulu 12 kuu jooksul tuleks igakuiselt kanda kogumishoiusele 755 eurot. Kokku tuleks maksta sisse 9060 eurot, et teenida 1 euro. See ei tundu mõistlik.

Miks mitte luua igapäevaste arvelduste jaoks konto kõrvale teine arvelduskonto, kus on intressimäär 0,01% ja raha kasutamisel ei ole panga poolt piiranguid, kuid endal peab olema piisavalt tugev tahtejõud, et seal raha hoida, mitte ära kulutada.

Nordeas saab teha 12-kuulise kogumishoiuse 0,20% intressimääraga. Nordeas on arvelduskonto intressimäär 0,02%.