Kui Tallinna eliitkoolide õpilased võivad õppeaasta lõpetamiseks valida koha oma suva järgi, siis väikeste maakoolide võimalused on kesisemad. Päris ilma ei jäta lõbust koos klassikaaslastega päev või paar veeta oma lapsi siiski ükski kool. Samas peavad mõned õpilased rahaliste võimaluste tõttu ühisest ettevõtmisest kõrvale jääma, kurdavad õpetajad.

Häädemeeste Keskkooli huvijuht Tiiu Pukk rääkis, et kaks gruppi lapsi läheb Kihnu saarele, osa neist jalgratastel ja see lõbu läheb neile maksma 250–300 krooni. Neljandad-viiendad klassid plaanivad 300 krooni eest Riiga sõita. Seevastu 9b klass võtab ette laevareisi Stockholmi, mis maksab 1100 krooni.

Reisibüroo Noor Turist omanikfirma Cornet Grupp juht Riho Toomra ütles, et kahjuks tahavad kõik klassid minna reisile mai viimasel või juuni esimesel nädalavahetusel ja siis ei jagu busse ega reisijuhte. Müügisekretäri Eleri Inno sõnul on Peterburi juubelipidustuste tõttu tänavu palju ekskursioone tellitud sinna. Kolmepäevase sõidu hind on 1350 krooni. Populaarsed on ka nädalased reisid “Kuldne Praha” maksumusega 2738 krooni. Inno sõnul on põhilisteks bussireiside tellijaiks Tallinna koolid.