Vain võtab väikeste koolituste eest, kuni 50 inimesega firmasisene koolitus, päevas kuni 150 000 krooni ja teeb selliseid koolitusi vaid kümme korda aastas. Poolepäevase juhtimiskoolituse saab Vainu käest 70 000 krooniga.

Mare Pork küsib päeva eest 75 000-100 000 krooni ja teeb paar koolitust kuus.

Vain: hinnad on õiglased

“Tihti ei sa asju rahas võtta. Mõnikord on mõnetunnisest vestlusest huvitava ja haritud inimesega palju rohkem kasu kui 100 000 kroonist mõne koolituspäeva eest,” lausub Vain.

Praegu teeb Vain aastas umbes 40 koolituspäeva. “On olnud ka 100 ja rohkema koolituspäevaga aastaid, kuid viimasel ajal on kulunud palju aega arendusele,” räägib Eesti esikoolitaja.

Nagu enamik koolitajaid on ka Vain veendunud, et hinnad koolitusvaldkonnas on õiglased ning neid hinnatakse jätkuva huvi tõttu.

“Minu partner ütles mulle kord, et on viimase kaheksa aastaga rääkinud inimestele 15 miljoni krooni eest. See tähendab, et lolli juttu ei saa ajada,” muheleb Vain.

Üks koolituspäev nõuab umbes nädalapikkust eeltööd, sest enne inimeste ette astumist tuleb end põhjalikult ette valmistada. Kehtib reegel: mida kallim on koolitaja, seda vähem koolituskordi on tal kuus. Näiteks Aira Tammemäe koolitab korra nädalas ja küsib 25 000 krooni.

Koolitajad jagunevad tinglikult kaheks. Esimesed on nii-öelda seminarikoolitajad, kes käivad kas kellegi korraldatud koolitustel rääkimas või õpetavad mõne firma kollektiivi. Teised on aga orienteerunud saalikoolitusele. Teise lahtrisse kuuluv koolitaja ja Müügiproff.ee looja Ekke Lainsalu selgitab kõrgeid hindu Darwini evolutsiooniteooria abil, öeldes, et koolituses, nagu muudes ärivaldkondades, käib olelusvõitlus, kus tugevad jäävad ellu ja nõrgad süüakse ära.

Selletõttu saavad sellist tasu küsida need koolitajad, kes on oma kasu ettevõtetele tõestanud. Igas valdkonnas on eri hinnaga teenusepakkujaid: näiteks advokaate on hinnaga 500 kuni 5000 krooni tund. On kliendi valik, keda eelistada, sõnab Lainsalu.

Tammemäe küsib kõrgemat hinda firmasiseste koolituste eest. Kui on tegemist eelkorraldatud seminariga, siis on hind madalam. “Hinna määrab nõudlus turul. Ma tõstan kohe oma koolituspäeva tasu, kui ei jõua nii palju koolitada, kui nõutakse,” räägib ta. Kunstlikult tema kinnitusel hindu üles aetud ei ole.

“Kuna koolitus ja selle ettevalmistus nõuavad palju aega, siis mina näiteks ei tee rohkem kui ühe koolituse nädalas ning seepärast on minu hind selline, nagu ta on. Need koolitajad, kes küsivad 100 000 krooni koolituse eest, teevad seetõttu veelgi vähem koolitusi ehk et kvaliteeti hoida, siis vaid paar koolitust kuus,” kõneleb Tammemäe.

Saalikoolitus teeb jõukaks

Rikkaks saamiseks tasub valida saalikoolitused, kus teenib suuri summasid. Näide on kunagine Vainu suursugune koolitus Saku Suurhallis, kus pilet maksis 25 000 krooni ning saal oli huvilisi täis.

Vain ütleb, et teeb pigem suuri saalikoolitusi, mida ise organiseerib ja korraldab. “Kohe tuleb Leedus Maxima kauplusteketi 220 juhile korraldatud koolitus, mis on suure eelarvega, kuid mille kulud on sama võimsad,” räägib Vain.

Vain märgib, et jutt meeletust rahamäest, mida saalikoolitustega teenitakse, on fiktsioon, sest keegi ei vaata, kui suured kulud.

Hansabuss: pea kogu koolitusraha Vainu kätte

Peep Vainu koolituste fänni, ASi Hansabuss tegevjuhi ja ühe omaniku Neeme Tammise sõnul läks enamik firma eelmise aasta 800 000kroonisest koolituseelarvest Vainu firmale.

“Peebu puhul on raske ühe sõnaga öelda, miks ta erineb teistest,” lausub Tammis. “See on ta isikus kinni.” Varem tellis Hansabuss koolitusi Invictalt.

Tammis räägib, et ehkki ka teised Vainu firma koolitajad on tugevad, tekkis tal Peebuga üsna kiiresti ka isiklik sõprus. “Aga tõenäoliselt on see tal väga paljudega nii,” ütleb Tammis. Lisaks selgus, et Vainu firma ning nende tööpõhimõtted ja suhtumine on sarnased, seega oli koolitusi hea tellida. “Ongi hästi ratsionaalne põhjendus: nad teavad hästi, mida vajavad meie bussijuhid, keskastmejuhid ja tippjuhid,” lausub Tammis. “Miinus on võib-olla see, et meil on natuke klapid peas ja me ei näe, mis mujal toimub.”

Kuna Hansabuss tõmbas Vainu firmast Tammise sõnul eelmise aastaga kõik, mis vähegi sai, siis sel aastal polegi midagi võtta, ei Vainult ega mujalt. Uued töötajad läbivad siiski kohustuslikus korras Vainu nõuandliku müügi ja saavutama õppimise koolituse.

ABC Kinga tegevjuhi Evelin Hiie sõnul jagunevad inimesed Peep Vainu suhtes kaheks: kas täielik eitus või jäägitu jaatus. Kuna temale Vain sobib, siis järgmist firmakoolitust otsides pöörduks ta esimesena Vainu firma poole.

Hiie kogemus Peep Vainuga jäi aastatesse 2003-2004, kui ta läbis koolituse “Juhist treeneriks”. “Ta motiveerib. See on tema persoon, mis paneb endasse vaatama ja tahtma muutusi teha või eesmärki püstitada,” selgitab Hiie. “Mina sain sealt võib-olla selle tarkuse, et ise ei muutu midagi. Sa ei saa istuda rahulolematuse otsas ja viriseda, kõik on sinu enda kätes.”