Kriisi ajal tarbivad inimesed ka usinamalt tubakat ja alkoholi. Kõvasti kukkus aga käibemaksu laekumine: võrreldes mulluse sama perioodiga 17,1 protsenti.

Eesti Maksumaksjate Liidu esimees Lasse Lehis ütles, et nii sotsiaal- kui ka tulumaksu laekumine väheneb hetkelise hüppe järel uuel aastal veelgi.

Pärast suurt sotsiaalmaksu tuleb tühjus

“Novembrikuised maksulaekumiste numbrid ei üllata mind kuidagi. On ju selge, et mida pikem on järjekord tööturuametis, seda enam kuivab kokku riigi rahavoog. Koondamistasudelt makstakse sotsiaalmaks ära, seejärel tekib seal suurem auk. Käibemaksu laekub seetõttu vähem, et inimesed laene enam niisama lihtsalt ei võta. Pigem makstakse neid hoopis tagasi. Laenuturg on sisuliselt soikunud. See, et tubakaaktsiisi on 11 kuuga üle ootuste hästi laekunud, saab seletada asjaoluga, et aktsiise kergitati aasta alguses ja keskel. Seejärel sai veel mingi aeg vanade maksumärkidega sigarette müüa,” rääkis Lehis.

Lehise sõnul süveneb Eesti majanduskaos veelgi.

“Kui hakkame võrdlema tuleva aasta jaanuarit mullusega, tuleb pilt veelgi nukram. Kahtlemata tuleb väga raske talv,” lisas maksuspetsialist.

Hansabank Marketsi makroanalüütikule Maris Laurile olid novembri eelarvelaekumised ootuspärased. “Ainuke üllatus oli tubakaaktsiisi väga hea laekumine. Majandusolud mõjutavad praegu eelkõige käibemaksutulusid, mõnevõrra ka aktsiise. Inimesed ja ettevõtted hoiavad kulusid kokku. Võib arvata, et sel aastal jäävad maksutulud 2-3 protsendi ulatuses eelarves prognoositust väiksemaks,” arvas Lauri.

Novembris laekus riigieelarvesse 2,6 miljardit krooni sotsiaalmaksu. Seda on novembri lõpuks laekunud kokku 28,6 miljardit krooni, mis on 90,6 protsenti kavandatust.

Eesti Energia hoolitses piraka tulumaksu eest

Eelmisel kuul laekus füüsilise isiku tulumaksu 463,7 miljonit krooni. Võrreldes eelmise aasta novembriga vähenes laekumine 0,8 protsenti.

Kohalikele omavalitsustele laekus füüsilise isiku tulumaksu novembris 904,7 miljonit krooni, mis on võrreldes eelmise aasta sama kuuga 10,1 protsenti rohkem. Kokku on omavalitsustele laekunud füüsilise isiku tulumaksu 10,5 miljardi krooni ulatuses, mis on 17,5 protsendi võrra rohkem kui möödunud aastal. Novembris kogunes riigieelarvesse ettevõtete tulumaksu 408,2 miljonit krooni. Seda on eelmise aasta sama ajaga võrreldes üle kahe korra rohkem.

Suurema maksulaekumise eest hoolitses dividende maksnud Eesti Energia.

Taust

• Statistikaameti andmeil tõusis töötuse määr III kvartalis viimase kahe aasta kõrgemaile tasemele — 6,2 protsendini.
• Töötute arv kasvas 44 000-le. Ligi pooled neist olid töötuks jäänud koondamise, ettevõtte likvideerimise või pankroti tõttu, sealhulgas 11 000 oli töö kaotanud viimase poole aasta jooksul.

tasub teada

• Novembris kogunes alkoholiaktsiisi 188,5 miljonit krooni. Võrreldes möödunud kuuga oli kasv 12%.
• Tubakaaktsiisi on aga juba laekunud rohkem, kui eelarve koostajad lootsid, seda kogunes 1,4 miljardit krooni ehk 104,9%.
• Seevastu kütuseaktsiisi on laekunud 4,3 miljardit krooni ehk 80,1% kavandatust.