Mis vahe on energiajoogil ja spordijoogil?
Energiajoogi ja spordijoogi erinevus on nii tarbimise eesmärkides kui ka koostises. Spordijoogid on spetsiaalselt välja töötatud füüsiliselt aktiivsetele inimestele. Energiajookide tarbimine on pigem maitse ja
trendi küsimus. Siin mängib olulist rolli tarbija ootus ergutava toime järele, mis ei pruugi aga tegelikult energiat juurde anda.

Millised on peamised spordijookide koostisosad ja mida need organismile annavad?
Spordijookide peamine koostisosa on vesi. Kõik biokeemilised ainevahetusprotsessid vajavad vett, kuna vesi on organismi vedelike põhikoostisosa. Keharakkude tasemel toimub vee abil toitainete transport kudede ja organite vahel. Vesi reguleerib lihaste kokkutõmbumist, aitab säilitada kehavedelike mahtu ja viib välja jääkaineid, mida toodavad
neerud ja meie seedesüsteem.

Teise olulise koostisosana sisaldavad spordijoogid süsivesikuid energiavarude taastajatena. Süsivesikud aitavad edasi lükata väsimuse saabumist ning parandavad sooritusvõimet.
Väga oluline on naatriumi kui elektrolüüdi roll spordijookides. See aitab organismil omastada vett ja glükoosi. Naatriumi tasakaaluhäire soodustab dehüdratsiooni ja janu teket, mis mõjutab sooritusvõimet
ja organismi tervikuna. Teaduslikult on kinnitatud, et naatriumi sisaldus spordijookides peab olema 460–1150 mg ühe liitri kohta.

Lisaks põhikoostisosadele võivad spordijooki olla lisatud ka erinevad vitamiinid (B-rühm, C-vitamiin) ja mineraalained (Mg, Ca, K) ning samuti erinevad funktsioonaalsed toimeained.

Kes peaks spordijooke tarbima?
Eelkõige on spordijoogid mõeldud inimestele, kes treenivad regulaarselt ja keda saab nimetada sportlasteks. Siia kuuluvad jõu- ja kiiruslike vastupidavusalade esindajad ning sportlased, kes harrastavad näiteks
poksi, jalgpalli ja võrkpalli. Sportlastel on spordijook tähtsal kohal igapäevases toitumisrežiimis.

Lisaks sportlastele on spordijook sobilik ka kutsealases töös pingutava lihastreenimisega tegelevatele inimestele, nagu päästetöötajad või sõjaväelased, ning äärmuslikes keskkonnatingimustes töötavatele
inimestele.

Harrastajate jaoks on vedeliku tasakaalu säilitamine väga oluline. Kui füüsiline koormus jääb alla kahe tunni ning see pole intensiivne ega kestev ning treenija toitumine on tasakaalustatud ja mitmekesine, pole
spordijoogi tarbimine vajalik. Sel juhul piisab vedelikuvarude säilitamiseks tavalise vee tarbimisest.

Kes peaksid vee asemel kindlasti spordijooki eelistama?
Intensiivne ja koormav treening, eriti juhul, kui see toimub soojas kliimas ning mitu korda päevas, nõuab tingimata veest tõhusamat ja kiiremat taastajat. Sellistes tingimustes on spordijoogid omal kohal.

Kas spordijooki tarvitada enne või pärast trenni või selle ajal?
Intensiivse treeningu korral tuleks vedelikke, sh spordijooki tarbida treeningu eel, ajal ja pärast treeningut. See aitab parandada füüsilist võimekust ja ennetab väsimust, mis aitab vältida ka erinevaid vigastusi.
Vedeliku ja elektrolüütide puudujäägid organismis võivad põhjustada peavalu, temperatuuri tõusu ning lihaskrampe.

Kui palju võib spordijooki korraga juua?
Tarbitav kogus sõltub organismi võimest vedelikku omastada, spordijoogi tüübist ning koormuse liigist, kestvusest ja intensiivsusest. Soovituslik on tarbida 400–600 ml vedelikke kaks-kolm tundi enne sportimist. Nii jääb vedelike imendumiseks enne treeningut piisavalt aega.

Treeningu ajal tuleb jälgida, et joodav kogus tagaks vedeliku tasakaalu organismis. Optimaalseks loetakse klaas (200 ml) jooki iga treenitud poole tunni kohta, kusjuures vedeliku tarbimine peab toimuma 15–20-minutiliste intervallidega alates treeningu algusest. Vedeliku treeningujärgne tarbimine on seotud eelkõige ettevalmistusega järgmiseks treeningtsükliks ja on seega väga oluline.

Millised võivad olla spordijookide kõrvaltoimed?
Spordijoogi ületarbimisel või selle liighilisel manustamisel võivad tekkida raskused treeningu sooritamisel, näiteks raske ning ülekoormatud tunne.
Tasub meeles pidada, et spordijooke pole soovitav tarbida madalama naatriumisisaldusega dieetide puhul, kuna spordijoogis on olulisel määral
naatriumi.

Ei tohi ka unustada, et enamik spordijookidest sisaldab süsivesikuid, mis annavad meile energiat. See on oluline arvestada just neile, kes suures koguses spordijooki tarbides loodavad kiiresti kaalust alla võtta. Arvestama peab iga kilokalorit!

Mida peab spordijooki valides silmas pidama?
Spordijooki valides tuleb lähtuda treeningu intensiivsusest ja kestusest, treenija füüsilisest vormist ning maitse-eelistustest.
Jälgida tasub selliseid olulisi näitajaid nagu joogi osmolaalsus, naatriumisisaldus ja süsivesikute kontsentratsioon. Samuti võivad lisaväärtust anda vitamiine ja mineraalaineid sisaldavad spordijoogid.