Kuivatatud maitsestatud kõrvitsalaastudest ning röstitud seemnetest saab aga tervisliku näksimise kraami.

Kõrvits kuulub paljude hoidistajate lemmikretseptidesse, nii soolaste kui magusate hoidiste valmistamisel. Kõrvitsa hoidistamiseks sobib just hilissügis ning talveperiood, kui kiire hoidistamise hooaeg möödas. Klassikaliseks hoidiseks on kindlasti marineeritud kõrvits või kõrvitsasalat lugematu hulga retseptide variatsioonidega. Tehnoloogilise poole pealt on aga üldlevinud põhiliselt kaks varianti:

  • kõrvitsatükid pannakse purki, peale valatakse kuum marinaad ning seejärel pastöriseeritakse
  • kõrvitsatükid asetatakse keeva marinaadi sisse, keedetakse tasasel tulel poolpehmeks ning tõstetakse vahukulbiga purki ja valatakse marinaad peale.

Kõrvitsahoidistest on üheks minu lemmikretseptiks kõrvitsasalat pohladega. Kuna tegu on salatiga, siis kasutan valmistamiseks eelpool toodud tehnoloogia kirjeldusest teist varianti. See sobib hästi ületalve seisnud kõrvitsa puhul, kuna viljaliha on väga valminud ning lausa sulab suus. Sama hästi sulab ta ka keedupotis, kui ta sinna liiga kauaks keema unustada ning lõpptulemuseks on pudrutaoline mass. Selle vältimiseks tuleb kõrvitsatükkide valmidusastet regulaarselt kontrollida ning eemaldada keedupott tulelt kui nad on veel poolpehmed. Vahetult enne seda lisan veel pohlad. Kasutan sügavkülmutatud suhkruga segatud marju. Enne, kui alustada hoidise purki tõstmist, tasub alati igaks juhuks üle kontrollida, kas äädikas sai lisatud. Vastasel juhul ei teki soovitud maitsestumust ning vajalikku pH taset, mis aitaks hoidisel säiluda.

Selliselt valmistatud pohladega kõrvitsasalat on tarvitamiskõlbulik juba järgmisel päeval, kuigi täiusliku maitseelamuse saamiseks võiks hoidise avada vähemalt nädala möödudes.

Pohlad annavad kõrvitsasalati klassikalisele maitsele justkui palumetsa sügisest kargust, tasakaalustades marinaadi magusust veidi hapukas-mõrkja maitsevarjundiga. See hoidis on suurepärane isegi eraldi külmroana. Võid isegi arvata, kui raske on sellist hoidisepurki taas sulgeda, kui põhi veel ei paista. Katlemata sobib pohladega kõrvitsasalat ka mitmesuguste erinevate roogade lisadiks, eriti ulukiliha kõrvale.

Allikas: hoidised.ee