Jaanuaris 2002 oli Eesti keskmine eluasemelaenu intress 10,4% ja Vahur Kraft veetis Eesti Panga presidendi kabinetis seitsmendat ametiaastat. Veebruaris algas Nordea Eesti soolo, kus ligemale kahe aasta jooksul langetati mitu korda esimesena laenuintresse, sundides laenuralliga kaasa minema ka teisi panku. 2002. aasta lõpuks on keskmine eluaseme laenuintress 7,4%, kolm kuud hiljem pakub Nor­dea Kodulaenu, mille laenuintress langes esmakordselt alla 5%. Hilisematel aastatel on teised pangad Nordea kombed üle võtnud.

Keskpank manitses hoogsaid laenuvõtjaid juba laenuralli esimesel aastal, teine suurem hoiatus tuli auväärsest majast Estonia puiesteel 2003. aasta lõpus. Eesti Panga muret jagasid Hansapank ja Ühispank, Nordea leidis toona, et kasvuruumi on veel mitu korda. Keskpank on hiljemgi näppu vibutanud.

Pärast 14 tööaastat keskpangast tänavu maikuus lahkunud Kraft kandis pintsakurevääril eile juba Nordea märki, kui vastas kannatlikult uut ametikohta puudutavatele küsimustele. Ta ei näe ses mingit konflikti, et asub Eesti Panga kui manitseja eesotsast laenuralli käivitanud Nordea tüüri juurde: “Selles mõttes Eesti Pank rõhub riskide juhtimisele, olgu see siis panga või laenuvõtja tasemel. Mul on hea meel, et Nordeal on tugev riskide juhtimise tase.”

“Oluline on silmas pidada seda, millest räägime. See, millega Nordea välja tuli, oli intressimarginaalide vähendamine, kuid nad ei alustanud ülelaenamiskampaaniaga,” tõdes Kraft, lisades, et ükski pank pole huvitatud ühepäevasest tegutsemisest.

Väike muutus oleks justkui toimunud ka endises keskpankuris endas, nimetagem seda suuremaks hoogsuseks. Krafti sõnul on Nor­dea puhul tegemist Põhjamaade suurima pangaga ning pank järgib konservatiivset poliitikat: “See sobib mulle.” Ta rõhutab panga arengupotentsiaali regioonis: “See on üks põhjuseid, miks liitusin.”

Kraft möönab, et pärast Eesti Panga juhi kohalt lahkumist tehti talle ka teisi pakkumisi. Kuid ta ei soovinud täpsustada, mis valdkonnast pakkumised tulid.

Seda, kas võrreldes teiste pankadega viimasel ajal veidi vähem välja paistnud Nor­dea edaspidi kuidagi agressiivsemalt tähelepanu ja kliente pangandusturul püüdma hakkab, Kraft ei ütle. “Tahan rõhutada, et tegemist pole spordivõistlusega, kus on oluline, kes ületab finiðijoone esimesena,” ütles ta. “Tegemist saab olema normaalse kasvuga.”

Krafti ülemuse, Nordea Balti ja Poola regiooni juhi Thomas Neckmari sõnul oli Vahur Kraft parim valik Nordea Eesti juhi kohale: “Tegin talle kohe ettepanku, kui kuulsin, et ta ei jätka enam keskpangas. Rääkisin temaga mitu korda.”

Neckmar märkis, et loomulikult on Kraft ettevaatlik inimene, kes tahtis kõiges panka ja töökohta puudutavas selgust saada. “Olen väga rahul, et ta tuli,” lisas Neckmar.

Kaks aastat tagasi vallandas Neckmar samalt kohalt, kuhu Kraft asub, Juhani Seilenthali — põhjuseks eri nägemused panga edasisest arengust. Enamik Nordea laenuralli algatusi toimus Seilentahli juhtimise ajal.

Ei Kraft ega Neckmar räägi suurt uuele juhile seatud eesmärkidest ega Nordea plaanidest. Eilses pressiteates märkis Nordea, et hindab Baltimaid ja Poolat tähtsa kasvupiirkonnana ning peab seda piirkonda oma koduturuks.

Indrek Neivelt Nordea Eesti uue juhi kohta: see on hea valik

Hansapanga endine juht Indrek Neivelt ütles Vahur Krafti Nordeasse suundumise kohta, et tegemist on hea valikuga.

“Tegemist on tõsise juhiga,” kommenteeris Neivelt Krafti uut väljakutset. “Nordeal on hea valik.”

Neivelt ütles, et ei taha rääkida teemal, kas talle tehti samuti Nordeast pakkumine. “Mul pole huvi tegeleda Baltimaades pangandusega,” ütles Neivelt.

Neivelt ütles, et Kraft tugevdab kõvasti Nordea Eesti tiimi. “See on väga hea,” kommenteeris ta Krafti asumist Nordea Eesti juhi kohale.

Neivelt ei osanud öelda, kas Krafti uue ametiga lõpeb hinnasõda pangaturul, mille Nordea Eesti alustas. “Ei tea,” ütles ta, “inimene on eri ametites erinev.”

Juhani Seilenthal Vahur Krafti uue ameti kohta: minul on ainult hea meel

Minul on ainult hea meel, et selline inimene seal on, kommenteeris Nordea Eesti endine juht Juhani Seilenthal Vahur Krafti nimetamist Nordea Eesti uueks juhiks.

“Usun, et kõigile töötajatele on see info selle kohta, mis tulevik toob,” kommenteeris Seilenthal uudist Nordea Eesti uue juhi kohta. Pärast tema lahkumist oli Nor­dea Eesti uueks juhiks määratud Christer Rosenström.

Seilenthal märkis, et ka Vahur Kraftil peaks olema hea meel, et sai sellise väljakutse.

Seilenthal ei soovinud täpsemalt Krafti võimekust hinnata, öeldes, et Krafti peaks oskama paremini iseloomustada tema endised kolleegid keskpangast.

Seilenthal vabastati kaks aastat tagasi vahetult enne jõule päevapealt ametist nii, et ta ei tohtinud panka enam oma asjadelegi järele minna. Juhivahetuse tagamaid asjaosalised avalikult ei kommenteerinud, telgitagustes räägiti Nordea Balti juhi Thomas Neckmari isiklikust ebasümpaatiast Nordeas kiiret karjääri teinud Seilenthali vastu.

Aasta algul lahkus Nordea Eestist ootamatult juhatuse liige ja korporatiivpanganduse juht Rain Silivask.