Aastaid Keskerakonda ja Rahvaliitu heldelt toetanud Kruuda ütles, et tema soov on teha kvaliteetset lehte, mis eeldab professionaalsetest tegijatest meeskonda. “No on inimesi, kes on väsinud praegustest ajakirjanduse suundadest, kes ei taha enam ainult negatiivsetest asjadest kirjutada,” rääkis ta ning arvas, et kaadriga tal suuri probleeme ei tohiks tulla.

Kruuda: valin lehtedest endale ajakirjanikke

“Ajalehtede vahel ilmuvad need suured plagud, kus on kõik töötajate pildid peal. Mul on kõik need seina peale kleebitud. Ma vaatan teile otsa ja tõmban ristikesi, keda ma värbama lähen. Vaatan, palju te palka saate, sest palgaga ma pean teid (ajakirjanikke — toim.) niikuinii üle lööma. Ma olen ikka mõelnud, et kui ma juba investeerin, siis tugevatesse tegijatesse.”

Kruuda sõnul on tegijatel tulevase projekti kontseptsioon juba olemas, paberilegi pandud ning ootab kinnitamist. “Raamistik on olemas, hästi vahva raamistik on,” rääkis Kruuda. “Meil üks töötaja tegi selle, ma ei tahaks praegu veel nimesid mainida.”

Tulevase väljaande sisult ei soovinud ta veel saladuseloori kergitada. “Jätame selle praegu lahtiseks. Muidu ma võib-olla petan inimeste ootusi. Ma ei taha neid petta,” jäi Kruuda tagasihoidlikuks.

Ostetud ajakirjad leiavad koha ajalehe vahel

Ajakirjade kohta ütles Kruuda, et need võib ju tulevase ajalehe vahele panna — ühel päeval ühe, teisel päeval teise. “Ega see pabermeedia raha ei too ju kellelegi, toob ainult reklaam,” selgitas ta.

Rahanumbritest Kruuda ise veel ei räägi, kuid spetsialistide hinnangul tuleb sellise projekti puhul investeerida ligikaudu 120 miljonit krooni aastas.

Küll aga selgus tema jutust, et homme ega ka ilmselt selle aasta sees uus päevaleht ilmavalgust veel ei näe. Kas tegemist on pigem tulevikku suunatud projektiga? “Et järgmisteks presidendivalimisteks? No kui vaadata, et järgmine president soovitakse rahva seast valida, siis on ju esikaant vaja küll!” naeris Kruuda.

Kommentaar

Toomas Raag, Keskerakonna infojuht
Eesti poliitiline meedia on üleriigilistest kanalitest kuni enamiku maakonnalehtedeni välja nii selgelt ära jagatud Reformierakonna ning IRLi, SDE ja EERi vahel, et igasugune algatus, mis muudab praegust mustvalget pilti pisutki mitmekesisemaks, on teretulnud.

Mart Kadastik, Eesti Meedia juhatuse esimees
Kogu maailmas on meedia valdkond, kuhu tuleb mõnikord ka irratsionaalset raha, mis ei ole ainult meedia enda erihuvidega seotud. Ma ei pea väga tõenäoliseks, et need katsed Eesti turul muudaksid mingilgi määral turuasendit, mis praegu välja kujunenud on.

Ei ole paremat lahendit Eesti Meediale ja Ekspress Grupile, kui selliste suurte ambitsioonidega tegija ei oma professionaalset investeerimiskogemust selles valdkonnas. Mina isiklikult suhtun väga pooldavalt nendesse plaanidesse.

Mart Laar, IRL
Kui ajakirjandus muutub parteiliseks, kaotab ta võime käituda demokraatia valvekoerana. Sellega läheks kaotsi üks demokraatia nurgakividest — sõnavabadus -, see tähendaks aga peagi ka kõigi teiste vabaduste kadumist.

Tarmu Tammerk, meediaekspert
Oliver Kruuda asumine üleriikliku ajalehe omanikuks ei peaks tekitama paanikat vaba ajakirjanduse pärast. Kui meediaomanik peab kinni ajakirjandusliku sõltumatuse põhimõttest, ei oma tema isik erilist tähtsust. Probleem tekib siis, kui omanik hakkab oma väljaandeid kasutama kitsalt isiklike sümpaatiate läbisurumiseks, sisu tsenseerides.

Aastal 2007 Eestis uut lehte luua on hirmkallis. Ent kui see õnnestub, mõjub see konkurentsile tervendavalt.

Taust

Kruuda meediaostud

• Viiendik Ida-Virumaa maakonnalehest Põhjarannik
• Ajakirja Sporditäht ja Ärielu kirjastav Inreko Press
• Ajakirju Just! ja Basketit kirjastav OÜ Olliwood