Energiajook sisaldab tavaliselt süsivesikuid, vitamiine, kofeiini ja teisi toimeaineid. Energiajoogi nimetus on aga petlik, sest jook ei anna lisaenergiat, vaid aitab ära kasutada olemasolevaid energiavarusid organismis. Energiajoogi koostisained Kofeiini leidub umbes 60 taimes, mõjudes
kesknärvisüsteemi stimulaatorina, peletades ajutiselt väsimuse ja suurendades kontsentreerumisvõimet.

Üks purk energiajooki (250 ml) sisaldab tavaliselt kofeiini samaväärselt ühe tassi kohviga (80–90 mg). Rasedad peaksid kofeiini tarvitamisega olema väga ettevaatlikud, kuna kofeiini ainevahetus on aeglustunud. Kofeiini liigtarbimist seostatakse raseduse katkemisega.

Kofeiin suurendab rasvade lõhustumist ning rasvhapete kasutamist lihaste energiaallikana, samuti tõstab vererõhku, parandab aju ja lihaste varustamist hapniku ning toitainetega, suurendab südamelöökide arvu ja südame töö efektiivsust. Just tänu neile omadustele suurendab kofeiin ajutiselt nii vaimse kui ka füüsilise töö võimet.

Kofeiini liigtarbimine stimuleerib maonõre eritumist, põhjustades mao ülehappesust ja refluksi. Äärmuslikel juhtudel võib kofeiini liigtarbimine põhjustada surma, mida seostatakse kofeiini mõjuga südame- veresoonkonnale.

Tauriin on orgaaniline hape, mida leidub sapi koostises ja väiksemates kogustes ka loomade teistes kudedes. Inimeste seas on levinud arvamus, et tauriin vähendab ärevust ja tõstab meeleolu. Usaldusväärsed katsed selle kinnitamiseks siiani aga puuduvad. Kui tarbid 500 ml energiajooki, võid saada tavatoidus sisalduvast tauriinikogusest kuni viis korda suurema koguse. Uuringud seostavad tauriini suurtes kogustes tarbimist suurenenud aktiivsusega ja liikumismotoorika häiretega. Viimane on tingitud tauriini mõjust kesknärvisüsteemile.

Guaraana on stimuleeriva toimega aine, mida saadakse Amazonase jõgikonnas kasvava ronipuu seemnetest. Seemnetes sisalduv guaraniin on kofeiini sünonüüm, kuid ostjate teadmatust ära kasutades reklaamitakse guaraanat tihti kui unikaalset stimulaatorit. Võrreldes kohviubadega sisaldavad guaraana seemned ligi kolm korda rohkem guaraniini. Guaraana manustamisel kiireneb ainevahetus, paraneb mälu ja meeleolu. Inimesed arvavad tihti ekslikult, et guaraanal on kofeiinist vähem kahjulikke kõrvalmõjusid, seepärast kasutatakse seda ka laialdaselt energiajookides.

Glükuronolaktooni, peaaegu kõikide sidekudede struktuurikomponenti toodab inimese maks glükoosist, aga seda leidub ka mõnes taimes. Kliiniliselt on tõestatud, et glükuronolaktoon vähendab unisust, tõstab vaimset võimekust ja reaktsioonikiirust.

Kas energiajook on ohutu?

Energiajoogi ohutuse hindamisel on suurimaks probleemiks piisavate andmete puudumine energiajoogi erinevate koostisosade koostoimest.
Energiajook sisaldab lisaks kofeiinile ka teisi bioloogiliselt aktiivseid aineid, mille koostoime võib näiteks lapsele olla ettearvamatu. Ükski lapsevanem ei paku lapsele musta kohvi, kuid kahjuks on levinud, et nii mõnigi lapsevanem ostab lapsele trenni kaasa energiajoogi.

  • Energiajook on küll ergutava toimega, kuid ei anna olulisel määral lisaenergiat.
  • Liigne energiajoogi tarbimine (üle poole liitri päevas) võib rikkuda organismis elektrolüütide tasakaalu, põhjustada iiveldust ja oksendamist ning südame rütmihäireid.
  • Kõrge kofeiinisisalduse tõttu ei tohiks energiajooki kasutada spordijoogina, sest see suurendab vedelikukadusid ning tõstab vererõhku.
  • Kindlasti peaksid energiajoogist loobuma südamehaiged, lapsed, lapseootel naised ja rinnaga toitvad emad.
  • Vältida tuleks energiajoogi tarbimist koos alkoholiga.

Allikas: Tark valik