Ise liha maitsestades peab olema ettevaatlik, et me ei kaotaks liha naturaalset maitset. Mõõdukas maitsestamine eeldab õiget tunnetust, mis tekib kogemuste ja katsetuste kaudu. Lisamaitseid ja mahlakust on võimalik lihale anda erinevate täidiste ja liha pikkimisega. Kodus ahjupraadi pikkides tuleb lõigata lihasse noaga väikesed augud ning täita need soovikohase täidisega (kuivatatud aprikoosid ja mustad ploomid, rosinad, küüslauguküüned, erivärvilised paprikad, riivitud juust, suitsupeekon, suitsupeki ribad, hakklihatäidis, porganditükid jm köögiviljad, hakitud ja rasvas praetud sibulad/porrulauk, spinatilehed, seened, pähklid, troopilised viljad, puuviljad jne). Pikitud või täidetud liha on alati huvitavama ja täidlasema maitsega.

Ise maitsestades saame lihale maitset ja mahlakust juurde, kui leotame liha enne ahjupanekut maitsestatud soolvees või pritsime lihasse soolvett (soolveepritsi või süstlaga). Kui küpsetame seapraadi koos kamaraga, siis on mõistlik kamarale teha sisselõiked (nt ruudud) — nii lihtsustame hilisemat lahtilõikamist, samuti on roog nägusama välimusega. Väljaulatuvad kondid võib katta fooliumiga.

Nööriga sidudes või singivõrgus küpsetades saab ahjupraad ühtaegu mahlakam, efektsem ja terviklikum. Kui spetsiaalset lihanööri käepärast pole, võib kasutada paksemat niiti. Ahjupraelt võrgu eemaldamiseks tuleb kõigepealt lahti lõigata prae otstes olevad kinnitused ja seejärel pikisuunas praevõrk (vajadusel mitmest kohast). Pärast seda eemaldame ettevaatlikult kogu võrgu. Otsad võib ka varem lahti lõigata, et võrk küpsemise ajal liha külge tugevalt kinni ei jääks ja liiga pingul ei oleks.

Allikas: ajakirikook.ee
Autor: Enn Tobreluts