Finantsturgudel on kaua hinnatud Hillary Clintoni võitu, kuid arvamusküsitluste kohaselt on hakanud tema edumaa Donald Trumpi ees kahanema.

Traditsiooniliselt on raha turvasadamad kuld ja USA valitsuse võlakirjad, kuid viimased jääks USA järgmisest presidendist sõltuma.

Esmaspäeval tabas börse ja USA dollarit pillerkaar, kuna FBI jäi varasema seisukoha juurde, et Clintoni vastu ei ole õigustatud kriminaalsüüdistuse esitamine, kirjutab Reuters.

Lühiajaliselt panustatakse deflatsiooni, aeglase majanduskasvu, negatiivsete intresside ja langeva aktsiaturu maadleva Jaapani jeeni. Vähemalt on see Aasia fondijuhtidele turvalisuse võrdkujuks.

„Kui Trump võidab, siis võtab maad riskivältimine ja näete, kuidas dollar langeb Šveitsi frangi, jeeni ja euro vastu,“ ütles Aviva Investors Asia investeerimisstrateeg Mary Nicola. „Kui Clinton võidab, siis tuleb finantsturgudel kergendusralli ja võimalik USA dollari nõrkus.“

Clintoni võit tähendaks senise välis- ja kaubanduspoliitika jätkumist. See tooks see kaasa finantssektori ja ravimitööstuse suurema reguleerimise.

„Clintoni võidu korral saavad arenevad turud lühiajaliselt rohelise fooritule kapitali sissevooluks,“ ütles Standard Life Investmentsi peaökonomist Jeremy Lawson. „Edasi sõltuvad arengud viljeletavast poliitikast.“

Et läinud nädalal hakkasid Trumpi šansid tõusma, siis müüsid investorid Korea woni, Hiina jüaani ja Malaisia ringitit. Nende maade valuutad oleksid Mehhiko peeso kõrval Trumpi võidu korral võimalike kaubandussõdade ohvrid.

Erinevate investeerimismajade soovitused on kohati vastukäivad. Citi analüütikute prognoosis on Trumpi võidu korral USA dollari tugevnemist, langevaid aktsia- ja toorainehindu ning ebaselget USA valitsuse võlakirjade hinnasuunda.