Sageli tehakse kingitusi ja jõuluroa valmistamiseks vajaliku ostmisel rahakotirauad tavapärasest laiemalt lahti. Ikkagi jõuluaeg. Sageli minnakse aga suures heldimuses oma reservraha kallale, mis on mõeldud erakordseteks juhtumisteks, milleks jõulud kahtlemata ei ole, kirjutas Reuters.

Kuidaks jõuluostlemises hoida liigselt kulutamisest?

Üheks võimaluseks on ära määrata, kui palju ollakse valmis kulutama jõuludeks raha. Ameerikas kulutab tavaline perekond jõuluostudeks 1% maksueelsest aastasissetulekust, ütles Santa Clara ülikooli majandusprofessor Hersh Shefrin. Madala sissetulekuga peredes kulub veidi rohkem – 1,5% ja suure sissetulekuga peredes vähem – 0,5%.

Eestis oli III kvartalis keskmine brutopalk 1045 eurot kuus. Kui kaheliikmelises peres teenivad kaks inimest keskmist brutopalka, teeks see nende aastasissetulekuks 25 080 eurot. Võttes šnitti ameeriklastest, võiks kulutada 1% sissetulekust jõulusele, mis teeks kahe peale umbes 250 eurot.

Kui summa on välja arvutatud, on tarvis arve pidamist, kui palju võib veel kulutada. Shefrin soovitas, et alustage ostlemisega varakult, et vältida viimasele minutil stressis ostmist, mis kipub viima ülekulutamiseni.

„Jätke ka endale midagi premeerimiseks, kui olete suutnud lõpetada edukalt ostlemishooaja – kuid vaid siis, kui te pidasite eelarvest kinni,“ ütles ta.

Tehke kokkuleppeid

Püüdke peres kokku leppida, et piirata jõulukulutusi. Sellisel juhul jääb kulutamata raha muudeks eesmärkideks.

„Ärge mõelge sedasi, et te saate soovitust vähem, vaid saate rohkem seda, mida teie tahate,“ ütles maaklerfirma T. Rowe finantsplaneerija Stuart Ritter.