Soola (NaCl) ööpäevane vajadus täiskasvanud inimese jaoks on erinevatel andmetel 2,5–6 g, teatud juhtudel kuni 8 g ja see sõltub:

  • kehakaalust
  • füsioloogilisest seisundist — oksendamine, kõhulahtisus ning haigused suurendavad reeglina naatriumi vajadust
  • kliimatingimustest
  • füüsilisest aktiivsusest — higistamisel naatriumi vajadus suureneb
  • neerude võimest imendada naatriumi tagasi
  • toitumisviisist — taimetoitlastel võib tekkida kergemini naatriumi puudujääk

Vaatamata soovitustele ning pidevale inimeste teavitamisele vähendada soola ja soolaste toitude tarbimist, tarbitakse Euroopas keskmiselt 10–15 g soola päevas.


Et soola tarbimist vähendada:

  • tarbi vähem keedusoola
  • tee endale selgeks, millised toiduained sisaldavad palju soola ja valida vähem soolaseid
  • võimalusel valida sarnaste toiduainete seast väiksema soolasisaldusega variant, selle kohta leiab info pakendit

Vali võimalikult vähe töödeldud toiduaineid:
 — valmista toitu värsketest või külmutatud toiduainetest, sest nende soolasisaldus on väiksem,
 — töötlemata liha, kana ja kala sisaldab vähem soola, kui suitsutatud ja soolatud,
 — pikaajaliseks säilitamiseks mõeldud toiduained sisaldavad tavaliselt rohkem soola. Vältida tuleks konserve jm valmistoite. Konserveeritud toiduainete ostmisel otsi vähese soolaga või soolata valmistatuid.

  • vahepaladeks vali puu- ja köögiviljad alternatiivina soolastele suupistetele
  • salatite valmistamisel kasuta õli või mahla, sest salatikastmetes on tavaliselt palju soola
  • toidu maitsestamiseks kasuta soola asemel kõikvõimalikke ürte ja maitseaineid, kuigi ka need võivad sisaldada soola, aga vähem:

 — paprika ja tšillipipar suppidele,
 — karri, petersell ja küüslauk kanaroogadele
 — loorber, pune ja küüslauk kastmetele

  • enne sööma hakkamist ära lisa lauas toidule soola. Siin aitab väiksemate aukudega soolatops või see, kui soola lauale ei panegi
  • einestamisel kodust väljas, kas siis restoranis või tööl, palu endale valmistada vähemsoolast toitu

Harjumine magedama toiduga toimub kiiresti. Soola tarbimise mõistlik vähendamine ei ole tervisele ohtlik. Keedusoola, sisuliselt naatriumi ja kloori puudust ei pea tasakaalustatud segatoitu tarbivad inimesed kartma.

Suurimateks naatriumi allikateks on keedusool, puljongipulber, valmistoidud, konservid, soolatud ja suitsutatud tooted, juust, leib, lihasaadused, oliivid, ketšup.

Allikas: toitumine.ee