Kindlasti kuulub vähi tarbimise juurde laual anum veega, kus on sidrunitükikesed sõrmede puhastamiseks. Kausike vöiks olla igale vähisööjale.

  • Kõigepealt murtakse küljest vähi sõrad ja eemaldatakse sõra väiksem haarats. Sõrgadest imetakse mahl välja. Seejärel murtakse küünte või hammastega katki sõra sisekülg, eemaldatakse sõra seest liha, mille võib kohe ära süüa või hoida pärastiseks.
  • Hoides vähki mahlast tühjenemise vältimiseks seljaga allapoole eemaldatakse vähi lakk ja lutsitakse tühjaks vähi seljaosa. Lakk murtakse lahti, eemaldatakse selles olev liha. Siin peab olema tähelepanelik leidmaks piki lihakiudu kulgevat musta soolt ja selle eemaldama. Edasi toimitakse samaselt sõrgade lihaga.
  • Vähi rindmiku küljest eemaldatakse vähi jalad mis lutsutatakse, kasutades ka hambaid, seest tühjaks.
  • Seejärel asutakse tühjendama vähi rindmikku. Seljakilbi siseküljelt eemaldatakse küüne abil ja süüakse ära seal olev rasv (sisaldab hulgaliselt oomega-rasva).

Maitsev on ka rindmikus olev kollakasroheline mass, mis ei ole midagi muud, kui vähi maks.

Kui toimingu käigus on alles hoitud vähi sõrgadest ja lakast saadud liha, võib nüüd teha omale röstsaiale maitsva katte, lisades saiale võid ja pisut peenestatud tilli.

Allikas: eestitoit.ee