Toiteväärtuselt on porgand juurköögiviljade hulgas esimeste seas. Ta sisaldab keskmiselt 7–8% süsivesikuid, millest valdava osa moodustavad suhkrud. Mineraalainetest on esikohal kaaliumiühendid.

Kuivatatud porgand

Toore, keedetud ja hautatud porgandi kõrval võib proovida porgandit kuivatada. Seda head juurvilja saab terve talve kuivatada, päris kevadeks ei ole mõtet jätta. Õigel temperatuuril kuivatades säilivad mineraalid ja vitamiinid kõige paremini.

Kui soovid väga erksavärvilist kuivatatud porgandit, siis auruta kartulikoorijaga tõmmatud laaste kaks minutit kõige tavalisemas aurupotis. Seejärel jahuta ja paiguta restile.

Samad laastud võid hoida umbes tunni ploomi- või mõnes muus hapukas mahlas, mida võib ka maitsestada näiteks mee või toorsuhkruga. Need laastud maitsevad kõigile! Vali endale sobiv kuivusaste. Temperatuur kuivatamisel algul ikka 45 kraadi, hiljem võib tõsta kuni 60 kraadini.

Allikas: sojaliit.ee
Autor: toitumisspetsialist Merike Tärk