Kui Alexander Graham Bell leiutas telefoni või Thomas Edison elektripirni, ei tulnud keegi mõttele, et need leiutised teevad maailmarevolutsiooni. Tänapäeval aga ei kujuta me ette elu ilma mobiiltelefoni või elektrivalguseta.

Inimloovus on tänaseks jõudnud aga sinna, et pikisilmi oodatakse kedagi, kes suudaks kokku panna masina, millega saaks teleporteerimise teel läbida kiiresti pikki vahemaid.

Sama hädasti vajatakse aparaati, mis tõlgiks jutu mis tahes keelde. Paljude jaoks ei arene tehnika juba enam ammu piisavalt kiiresti.

Majandusajakiri Forbes uuris sajalt maailma juhtiva ettevõtte tegevjuhilt, mis on neil elust puudus, mida võiks leiutada.

Kommentaar

Valdo Randpere

Ulmelistest asjadest on tore unistada ju, aga ajamasinasse ja teleporteerimismasinasse ma ei usu.

Mina ise unistan aga autost, millega võiks merel sõita. Mitte mingi ebardlik amfiibauto, vaid et kas või oma Volvoga võiksin Aegnale sõita.

Autopiloot võiks ka sõidukil olla, see pole üldse võimatu, küsimus on ainult tehnoloogias ja investeeringutes sellesse ja ka teedesse. Tuleks panna andurid, et auto hoiaks õiget rada ja eesliikujaga pikivahet.

Oota, üks asi veel. Selline habemeajamismasin, mille paned nagu maski ette ja kui ära võtad, on habe aetud.

10 asja, mida juhtide arvates võiks leiutada
1. Teleporteerimismasin

• Soov kiiresti kaugele reisida on piisav põhjus, et sellist toodet soovida. Praeguseks on suudetud teleporteerida informatsiooni, kuid 10 aasta perspektiivis ei ole inimese sedasi reisimine mõeldav.

2. Igal pool töötav telefon

• Realistlik soov. Praegu saab rahakam kasutada satelliittelefoni, kus iganes seda vaja peaks minema.

3. Elektrooniline paber

• Kui lihtne oleks kõik oma ajalehed ja muud dokumendid laadida läbi võrgu oma “paberile”. Diagnoos: teostatav.

4. Intellekti tõstmise implantaat

• Kõik me tahame olla supertargad, kuid aju on aeglane. Lahenduseks oleksid mikrokiibid, mis aju töökiirust stimuleeriks. Kahjuks on 10 aasta perspektiiv kahtlane, praegu käivad katsed rottidega.

5. Reisimismull

• Linnade müra, mustuse ja niiskuse vastu aitaks kilest kaitsemull. Kahtlane, kas sel tootel on tulevikku.

6. Universaalne kõnetõlk

• Palju reisivatele inimestele äärmiselt oluline tarvik. Kuigi taolised programmid eksisteerivad, on hea tulemuseni veel pikk tee.

7. Autopiloot autodes

• Auto juhtimise asemel võiks masinale öelda vaid sihtkoha. Hetkeseis: mõned autod juba suhtlevad teiste liiklejatega.

8. Ajamasin

• Internetifirma NetSuiti juht soovis, et keegi leiutaks ajamasina, et saaks parandada oma eilsed vead. Perspektiiv: täielik null.

9. Kehakaalu vähendamise vöö

• Kahjuks on nüüd ja ka tulevikus ainus “automaatne” salenemisvahend kirurgia.

10. Nooruse ravim

• Teadlased ei riputa sellele soovile külge nullprotsendilise võimaluse silti, vaid markeerivad selle väga vähese võimalikkusega.