Keskkonnainspektsiooni Harju osakonna asejuhataja Tiit Talvi viitab mitmele rikkumisele, milles rajatava kütuseterminali omanikku ASi Lonessa ja ehitajat ASi Skanska EMV on põhjust süüdistada.

Esiteks puudub vee erikastusluba, mis on vajalik tulevase terminali territooriumi läbiva loodusliku kraavi süvendamiseks.

Teiseks, selleks et terminali aluse ettevalmistamisel eemaldatav muda ja savi ära vedada, on vajalik Viimsi valla luba, mis aga puudub.

Kolmandaks, ehitusplatsi veerel asub riikliku kaitse alla võetud ilmselt Eesti suurim kabelikivi, mida ümbritseb 50meetrine kaitsevöönd. Ehitustööde käigus on seda vööndit 15–20 meetri ulatuses rikutud ning ses suhtes on juba alustatud haldusmenetlust. Maksimaalne trahv selle eest saab olla aga vaid 6000 krooni.

Neljandaks, kui sinisavi kaevandatakse kui maavara, on selleks vajalik kaevandusluba. Ehkki sellesse võib suhtuda ka kui ehitusplatsi ettevalmistamisse, mis eraldi kaevandusluba ei nõua. Samas on ehitaja asunud sinisavi eraldi ladustama ja kavatseb seda muudel objektidel ehitusmaterjalina kasutusele võtta.

Viiendaks, muda ja savi ladustamiseks Maardu Kivi territooriumile on vajalik nii Maardu linna kui ka Jõelähtme valla luba, mis samuti puuduvad.

Kuuendaks, ehitusprojekt ei vasta detailplaneeringule.

Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse ja tehnoloogia osakonna juhataja Rein Raudsep on seda meelt, et praegu kehtiva maapõueseaduse kohaselt peaks nõudma ikkagi kaevandusloa olemasolu, sest sisuliselt on tegu kaevandamisega.

Pealtnägijate kinnitusel on Lonessa territooriumil kohati kaevatud sinisavi kuni 10 meetri sügavuselt, mis viitab juba selgelt teadlikule kaevandustegevusele. Savi turuhind on 30 krooni tonn, ühe asjatundja arvates on sealt tänaseks välja viidud juba ligi 50 000 tonni sinisavi.

Äripäevale teadaolevalt kavatsevad Lonessa ja Skanska EMV teisaldada Maardu Kivi territooriumile ühtekokku kuni 70 000 kuupmeetrit muda ja savi. Muda kallatakse Jõelähtme valla territooriumile jäävasse karjääri ning savi ladustatakse eraldi Maardu linna territooriumile jäävale platsile.

Lonessa ja Viimsi valla vahel on alla kirjutatud leping, mille kohaselt vald pakub oma abi kütuseterminali rajamisel. Kui vald aitab hankida naftaterminali ehitusloa, lubas Lonessa vallale maksta 4 miljonit krooni. Kui vald aitab välja ajada terminali kasutusloa, lubas Lonessa maksta 2 miljonit krooni. Kui terminali saabub esimene kütusetonn, lubas Lonessa maksta miljon krooni.

Kui esimese kütusetonni saabumisest möödub aasta, lubas Lonessa maksta vallale veel ühe miljoni. Lisaks on Lonessa lubanud investeerida viis miljonit krooni Viimsi valla sotsiaalobjektidesse.

Kuni läinud aasta juunini oli kohtumäärusega peatatud Viimsi valla väljastatud ehitusluba Lonessale. Põhjuseks omandivaidlused, mis on jõudnud ringkonnakohtusse. Praegu puudutab ehituskeeld üksnes 5000 ruutmeetrit, mis jääb peamiselt kabelikivi piirkonda.