Maaomanikud Ennu Tðern¬javski, Sirje Rätsep ja Hille Alle¬mann kaebasid Tallinna halduskohtule, et Kuusalu vallavalitsus taganes varem antud lubadusest kehtestada polügooni detailplaneering vaid pärast maade hüvitamise korra kindlaksmääramist. Kohtuistung möödus ärritusest särisedes, kus poolte esindajad ning kaebust arutama asunud kolm kohtunikku pidevalt üksteisele vahele rääkisid.

Seadus laseb maaomanikul hüvitust nõuda vaid kohalikult omavalitsuselt. Vallajuht Herko Sunts kinnitas eile, et on kõik maaomanikud saatnud otse kaitseministeeriumi kui polügooni arendajaga läbirääkimisi pidama. Selle põhjenduseks tõi Sunts valla ja ministeeriumi vahel sõlmitud lepingu, milles on samal ajal kirjas, et kaitseministeerium kohustub maade võõrandamisega seotud kulud hüvitama vallale.

Maaomanike sõnul pole kaitseministeeriumiga võimalik polügooni maade küsimustes kokkuleppele jõuda. “Juba seitse aastat on kaitseministeerium lubanud ja lollitanud,” ütles kohtule kaht maaomanikku esindav jurist Ott Saame.

Kaitseministeeriumi avalike suhete juht Madis Mikko ütles eile, et endiselt kokkulepete sõlmimisele lootes ei soovita maid sundvõõrandama hakata. Seni on kaitseministeeriumil õnnestunud osta 48% polügooni alale jäänud eramaadest, selleks on kokku kulunud ligikaudu 15 miljonit krooni.