Tallinna Tehnikaülikooli rektor Andres Keevallik, Eesti Põlevkivi peadirektor Mati Jostov ja viis tehnikaülikooli professorit saadavad täna Mart Laarile avaliku kirja, milles soovitavad tunnistada elektrijaamade erastamisprotsess Ameerika energeetikakompaniile NRG ebaõnnestunuks ning eraldada üksteisest elektri tootmine, edastamine ja jaotamine.

AS Narva Elektrijaamad tuleb Eesti Energialt ära võtta ning moodustada uus riigile kuuluv äriühing Eesti Põlevkivi Energeetika, ütles Jostov. Uue äriühingu koosseisu peavad kuuluma aktsiaseltsidena tegutsevad elektrijaamad, kaevandused ja põlevkiviraudtee, mille aktsiatest 49 protsenti võidakse investorite kaasamiseks erastada, selgitas Jostov.

NRG tehingust loobumine võimaldab Eestis üle minna Euroopa Liidu põhimõtetel toimivale elektrienergia vabale turule, mis hoiaks tagasi hinnatõusu, ütles Keevallik. Energeetikasüsteemi ümberkorraldamine välistab Keevalliku sõnul ühele tootjale pikaajalise garanteeritud turuosa andmise ning sõltumatu elektrivõrgu avamine kõikidele elektritootajatele loob eeldused tootjatevaheliseks konkurentsiks.

“Kogu Eesti energeetika on üles ehitanud Tallinna Tehnikaülikooli teadlased,” selgitas Keevallik. “NRG-l pole meile pakkuda uut oskusteavet ning tänaseks on selgunud, et nad ei suuda tuua ka investeeringuid”. “Meil on ettepanek — tunnistada elektrijaamade erastamisprotsess ebaõnnestunuks ja kutsuda võimalikult kiiresti kokku esinduslik foorum arutamaks Eesti põlevkivienergeetika arenguteid ja võimalikke edasisi samme,” seisab teadlaste pöördumises.