“Kinnisvarahinnad on tõusnud juba sinna kategooriasse, kus paljudele on uue kinnisvara soetamine üle jõu käiv,” kommenteeris online-pressikonverentsil Hansapank Eesti peadirektor Priit Põldoja. “2007. aastal ootame laenukasvu mõningast aeglustumist.”

Sampo Panga finantsjuht Ivar Pae nõustus — protsentuaalselt võib laenuportfelli kasv näidata aeglustumise märke, kuid samas ei tohiks unustada, et protsent võib tunduda väiksem, sest võrreldavad summad on üsna suured.

“Neid, kes tahavad oma elamistingimusi parandada, ikka on,” uskus Pae. “Inimesed võtavad laenu ikka, aga mitte enam nii suure hooga, vaid tasakaalukamalt.”

Laene enam kergekäeliselt ei anta

SEB Eesti Ühispanga juhi Mart Altvee hinnangul on kinnisvarasektori osatähtsus laenudes praegu ebaproportsionaalselt suur — 43 protsenti ettevõtetele antud laenudest moodustavad kinnisvaralaenud. Seega otsustas Ühispank juba mullu laenude andmisesse konservatiivsemalt suhtuma hakata ning tänavu ootavad nemadki laenude kasvutempo aeglustumist.

“Loodan ja ootan, et ka teised pangad tulevad sellega kaasa. See oleks tervele turule tervendav,” sõnas Altvee, rõhutades sarnaselt Paega, et tegelikult oli laenukasv mullu tervikuna kõrge ning protsentuaalne kasv näib väiksem just seetõttu. Altvee sõnul oli kogu Eesti turu mullune laenukasv 2005. aasta kasvust 23 miljardi krooni võrra suurem.

Ühispanga laenu- ja liisinguportfell kasvas mullu võrreldes 2005. aastaga 44 protsenti, ulatudes detsembri lõpus 60,2 miljardi kroonini. Hansapank kasvatas laenuportfelli mullu 50 protsendi võrra, 94,4 miljardi kroonini.

Pooltel peredel võiks olla kodulaen

Hansapanga andmetel on praegu turul umbes 125 000 eluasemelaenu klienti, neist pooled on Hansapanga kliendid. Kokku on Eestis leibkondi pisut üle poole miljoni ning neist umbes pooltel võiks panga hinnangul pikas perspektiivis olla kodulaen.

Nordea Pank ei leidnud reedel aega saata andmeid oma laenukasvu kohta ega teemat kommenteerida.

Taust

• Hansapanga Grupp kasvatas mullu puhaskasumit 50 protsendi võrra, 5 miljardi kroonini, laene väljastati võrreldes 2005. aastaga 60 protsenti rohkem ning hoiused kasvasid 29 protsendi võrra.

• “Meie maksueelse kasumi kasvu eesmärk on järgmise 3-5 aasta jooksul keskmiselt 20 protsenti aastas,” kommenteeris Hansapanga Grupi finantsdirektor Kristina Siimar. “Tõsi, 2006. aasta kasv oli meie eesmärgist oluliselt kiirem, kuid lähiaastatel näeme nimetatud kasvu aeglustumist.”