Panga käed on seotud. Eurotsooni ja eelkõige Saksamaa majanduskasv võtab tuure maha ning euro lööb dollari suhtes järjest uusi rekordeid. Valitsev seisukoht on, et täna eurotsooni intresse arutav keskpank jätab need muutmata 4 protsendi tasemele.

Agentuuri Bloomberg küsitletud analüütikute hinnangul võivad intressid sellele tasemele püsima jääda kogu tulevaks aastaks. Ka rahaturgudel ei peeta eurotsooni intressitõusu tõenäoliseks enne tuleva aasta keskpaika.

Oodata on pigem intresside langetamist

“Inflatsioon ei lase intresse langetada, samas kui majanduskasvu aeglustumine blokeerib laenuintresside tõusu, mida Euroopa Keskpanga juht Jean-Claude Trichet plaanis veel alles kaks kuud tagasi,” ütles agentuurile Bloomberg investeerimispanga Bear Stearns analüütik David Brown.

Royal Bank of Scotlandi hinnangul võib Trichet’ järgmine samm olla juba ka intresside langetamine. Sellisel juhul loodab keskpank sellele, et euro tugevnemine ning majanduse kasvuhoo raugemine aitavad ise hindade tõusu pidurdada.

Eurotsooni pitsitab suur palgasurve

Oktoobris hüppas eurotsooni inflatsioon ootamatult 2,6 protsendile, mis on enam kui kahe aasta kiireim tempo. Aasta lõpuks võib inflatsioon kiireneda isegi 3 protsendile. Vaid ühe korra euro käibeletulekust üheksa aastat tagasi on eurotsooni inflatsioon nii kõrgele tõusnud.

Financial Timesi mõjukas kolumnist Wolfgang Munchau kirjutas juba, et Euroopa Keskpangal on tagumine aeg intresse tõsta. Suurim risk johtub tema hinnangul eurotsooni pingeliselt tööturult, kus palganõudmised on järjest kasvanud. Panga mandaat on hoida inflatsioon 2 protsendi piirimail, soovitavalt veelgi madalamal.

Samas näitavad märgid, et eurotsooni majanduskasv on tipust läbi ja tuleb neljandas kvartalis kolmandaga võrreldes palju aeglasem. Homme avalikustab Euroopa Komisjon uued majandusprognoosid, kus eurotsooni tuleva aasta majanduskasvu on kärbitud kevadel ennustatud 2,5 protsendilt. Põhjuseks laenukriisi arvatust suurem mõju Saksa majandusele, mille tuleva aasta kasvunäitajad on valitsus langetanud 2 protsendile.

Lisaks on euro tugevnemine USA dollari suhtes löögi alla seadnud Euroopa ekspordifirmad, mis on olulised majanduskasvu vedurid. Euro tänavune tugevnemine on Bank of America hinnangul võrreldav efektiga, mida annaks baasintresside tõstmine 50 punkti võrra. See teeb ära osa keskpanga tööst. Eile maksis üks euro 1,467 dollarit.

Keskpank valmis hinnatõusu ohjeldama

Siiski kostab Euroopa Keskpangast ka hääli, mis ei välista eurotsooni intresside tõstmist.

Saksa keskpanga juht Axel Weber toonitas äsja taas, et inflatsiooniriskid kasvavad ning keskpank on valmis tegema “kõik, mis vaja”, et hinnatõusu ohjes hoida.