“Veepõhiste lakkide kasutamine oleks meie eesmärgi täitumise viimane lüli, sest kasutame vaid looduslikku puitu ning meie tootmine on juba praegu keskkonnasõbralik,” rääkis Suwemi juhataja ja üks põhiomanik Kaido Mäesalu. “Looduslähedus annab Suwemi kaubamärgile lisaväärtust.”

Suwem käivitas paar nädalat tagasi uue võimsa automaatse viimistlusliini, mis võimaldab lakki kolmandiku võrra kokku hoida. Üle 40 meetri pikkune liin maksis 4,7 miljonit krooni. Lähiaastal vahetatakse välja ka liini otsas asuvad vanad kuivatid. Uut liini jääb hooldama viis inimest, kuus endist viimistlusosakonna töötajat tegutsevad ettevõtte muudes tootmislõikudes.

Mäesalu sõnul on uus liin esimene samm, et vähendada materjalikulu. “Järgmise sammuna hakkame selle aasta lõpus tasapisi üle minema veepõhistele lakkidele,” kinnitas Mäesalu. Samas möönis ta, et veepõhised lakid on praegustest happekõvenevatest lakkidest kaks korda kallimad ja seega kergitavad toote hinda.

“Kui aga poolteise aasta pärast hakkab kehtima lenduvate orgaaniliste ühendite piiramise eurodirektiiv, on kõik tootjad võrdsetes tingimustes,” lausus Mäesalu. Tema sõnul on veepõhiste lakkide kasutamisel oluliseks argumendiks ka turvalisus. “Veepõhised lakid ei sütti ning ei saa põhjustada tuleõnnetusi,” lausus Mäesalu. “Samuti on need lakid vähem tervistkahjustavad.”.