Hommikuses Vilniuse tänavapildis torkab tööleruttajate seas silma hulgaliselt hallipäiseid mehi ja naisi. Paljud neist teenivad leiba firmajuhi või kõrge riigiametnikuna.

Katoliiklikus Leedus on ühiskond märksa alahoidlikum ja hierarhilisem kui luterliku ja demokraatliku Skandinaavia mõjudega Eestis, ütleb personaliotsingu- ja koolitusfirma Fontes esindaja Leedus Pille Mändla.

Kui inimene on Leedus saanud ülemuseks, siis kirjutamata reeglite kohaselt ei kuulu ta enam alluvate seas kritiseerimisele. Samuti on Leedus ülimalt suur tähtsus kontaktidel ja suhetel, mis tähendab, et inimest hinnatakse paljuski selle järgi, mis ringkonda ta kuulub.

Kuigi Leetu on hakanud naasma juba läänes hea hariduse saanud noori, pole neil sugugi nii lihtne läbi lüüa kui Eestis või Lätis. Konkursil, kus osaleb hea hariduse, ent Leedus töötamise kogemuseta noor, või eakam, kuid töökogemusega kandidaat, langeb liisk tõenäoliselt viimase kasuks. Seepärast polegi noored suutnud riigis ohje haarata – ühiskondlik filter ei lase neid võimu ligi.