Leivaliidu koosolek toimus möödunud reedel, 6. augustil Saaremaal, teatas BNS.

„Nii palju oli juttu, et kõik võtavad sõna. On see konjunktuuriinstituut, põllumajandusministeerium või kaupmehed, nüüd on juurde tulnud õllemehed. Nii palju oli juttu, et leivaliit peaks ka midagi ütlema. Ma ütlesin, et okei, ma teen ühe pressiteate ja saadan selle laiali. Rohkem hindadest juttu ei olnud,“ rääkis Kimber BNS-ile.

Ta lisas, et tõuke teate kirjutamiseks andis ka Soome leivaliidu sarnane avaldus.

Kimber märkis, et jahu hinnatõusu osas pole täit selgust. „Vahepeal oli, et tõuseb 20-30 protsenti, nüüd räägivad 50 protsendist. Täpselt ei oska öelda. Mõni firma võib-olla ei tõsta üldse.“

Kuigi Eestis võib olla hea teravilja saagiaasta, ei välista see Kimberi hinnangul siiski hinnatõusu, sest mängu tulevad maailmaturuhinnad. „Ma tuletan meelde, et Eesti on Euroopa Liidu liige. Üksi ei saa siin midagi otsustada. Me sõltume börsihindadest. Kuidas nüüd keegi Eestis ütleb, et kuule põllumees, sa pead müüma seda tervilja veskile odavamalt, kui saaks müüa kuskile välisbörsile. Muidugi müüb Eesti talumees sinna, kus on kõige kasulikum,“ rääkis Kimber.

Konkurentsiameti järelvalveosakonna juhataja Juhan Põldroos ütles Eesti leivatootjate hinnatõsusuteate kohta, et sellele hinnangu andmine vajab süvenemist.

„Ettevõtjatel on keelatud omavahel hindade tõusus kokku leppida ja hindade ühine arutelu võib keelatud olla. Mis konkreetsesse olukorda puutub, siis ei oska ma hetkel öelda, milline see hinnang siin täpsemalt olla võiks, see vajaks sel juhul täpsemat süvenemist. Üldiselt tasub taoliste asjadega ikka väga ettevaatlik olla,“ rääkis Põldroos BNS-ile.

Põldroos ütles uurimise alustamise kohta, et „siin on väga erinevad võimalused ja väga erinevad allikad. Oleme varem kindlasti uurimist alustanud ajakirjanduse põhjal.“

Seoses euro tulekuga ja sellega seotud võimaliku ettevõtete ühise hinnakujundamise kohta märkis Põldroos, et konkurentsiseaduse järgi ei ole hindade tõstmine iseenesest keelatud, seda tuleb turumajanduses ette. „Konkurentsiseaduse järgi on keelatud hindades kokkuleppimine ja seda ükskõik mis põhjusel.“

Eesti Leivaliit üllitas reedel teate, mille kohaselt leiva ja teiste pagaritoodete hinnatõus 10-20 protsendi võrra on lähiajal „vältimatu“.

„Viimastel aastatel ei ole leiva hind tõusnud, hoolimata tootmiskulude suurenemisest, mille põhjustasid kütuse- ja elektriaktsiiside ning käibemaksu tõus. Leiva hinda on aidanud suures osas hoida kokkuhoid tööjõukulude pealt,“ seisab teates.

Mittetulundusühingusse Eesti Leivaliit kuulub 18 ettevõtet. Nende hulgas AS Pere Leib Tootmine, AS Fazer Eesti ja AS Leibur.