Töökäed on “kuum kaup”, isegi iga töövõimeline sõrm on üle loetud ja arvele võetud. Seda juba praegu, kuigi olukord alles kisub keeruliseks. Kogu maailm spetsialiseerub järjest enam, universaalseid mees-nagu-orkester tüüpi tööinimesi ning ettevõtteid jääb järjest vähemaks. Kõik otsivad-leiavad oma nišši, et teravas konkurentsis eristuda ja ellu jääda. Eriti erasektor teeb pingutusi, et võimalikult optimaalsete kuludega toota/teenust osutada. Kõikvõimaliku personaalse teeninduse ning käsitööd eeldava töö väärtus tõuseb järjekindlalt ning nendest töötajatest kujunevad oma ala spetsialistid. Esimese näitena ilmuvad silme ette telemarketingi konsultandid ning ehitustöölised. Mõlemad ametid on kehtiva Ametite klassifikaatori järgi lihttöötajad. Ent elu näitab, et ametinõuded muutuvad ajas.

Vaadates levinumate ametite muutumist ajas, näeme et teenindajad muutuvad klienditeenindajateks, kel on oma kutsestandardid ja järjest põhjalikum väljaõpe ning kõrgemad oskusnõuded. Leti taga ei seisa enam lihtne kohvikubaarmen, vaid sertifitseeritud barista. Koristaja, majahoidja, kojamees muutuvad puhastus-, hügieeni- või koristusspetsialistiks. Kassapidajad — ei jõua ära imestada, millal meil lõpuks avatakse automaatkassad, sest kassiiride põud hakkab peagi müügitulemuste kasvu mõjutama. Auto- ja aknapesija, vaibavahetaja — kes varem oskas vaibavahetajana ette kujutada täisjõus tunkedes üliasjalikke meesterahvaid. Uksehoidja, portjee amet teisendub pigem ettevõtte prestiiži tõstvaks klienditeenindajaks. Transporttööline muutub tõstukijuhiks või laospetsialistiks. Ja nii edasi.

Kes üldse üle jäävad? Garderoobitädid. Muuseumitädid. Kullerid küll jalgrattaga, rolleriga või rulluiskudel. Piletikontrolörid. Sulased. Marjakorjajad. Siit näeme, et lihttöölise mõiste säilib hooajatööliste, osalise tööajaga töötajate ja praktikantide-õpipoiste tarvis ning ka nende jaoks on tegu enamasti ajutise eluetapiga. Põhiliselt jagunevad need ametid lisateenistust otsivate (üli)õpilaste ning nigelale sissetulekule lisa otsivate pensionäride vahel. Harva satub sekka ka mõni umbkeelne töötegija.

Lihtsate ja rutiinsete tööliigutuste tegijad asenduvad järjest enam automaatide-robotitega ning neid omakorda juhtivate spetsialistidega. Eriti väheseid oskusi, teadmisi ja vilumust nõudvad ametid on kas väga ajutised või kaovad pikemas perspektiivis üldse. Tööturu trende saad ise jälgida meie tööportaalis.