Kuu aega tagasi ei osanud keegi kahtlustada, et Kalev Lillepea, kes omas Väätsa Agros kuni selle aasta augustini vaid 0,3% osalust, suurendab septembri keskpaigaks selle ligi 20 protsendile. Aktsiaostu taga on tema pojad, kinnisvaraärimehed Alo ja Ivo Lillepea, kes hakkasid isa abil aktiivselt teistelt kaasomanikelt osakuid kokku ostma.

Väätsa Agro turuväärtuseks hinnatakse 180–210 miljonit krooni. Ettevõtte teeb ihaldus¬väärseks firmale kuuluv Eesti suurim piimatootmise kvoot, mis võimaldab kasvada riigi võimsaimaks piimatootjaks.

Vendade Lillepeade eestvedamisel on seitse osanikku kohtus vaidlustanud investeerimispankur Joakim Heleniusele kuuluva firma Väätsa Agro osanikuks saamise. Heleniuse juhitava Trigon Capitali tütarfirma Davingale omandas selle aasta juulis piimatootjas 8,7 protsendi suuruse osaluse. Müüjaks oli Väätsa Agro tegevjuht Tiit Tanner, kes Äripäeva andmetel teenis selle tehinguga 6,5 miljonit krooni. Tehing oli küll mõeldud konfidentsiaalsena, kuid jõudis ajakirjandusse, mille tõttu Trigoni huvid ja eesmärgid said avalikuks. Trigon on varem teatanud, et nende eesmärgiks on ettevõttes enamusosaluse saavutamine.

Kui seni üritasid Väätsa Agros enamusosalust saada kaks huvigruppi — Väätsa Agro kauaaegne juht Endel Lieberg koos poegadega ja investeerimispankur Joakim Helenius, siis nüüd on perekond Lillepea näol sellesse heitlusse sekkunud ka kolmas huvigrupp.

Üle 50 aasta Väätsa Agrot juhtinud Endel Lieberg ütles, et tema ja ta pojad ei ole nõus osalusest loobu¬ma. “Miks peaksime,” küsis Lieberg. Liebergi sõnul pole Lillepead varem Väätsas põllumajandusega tegelemise vastu huvi tundnud ning neil pole selles äris ka mingeid silmapaistvaid saavutusi.

Liebergi sõnade kohaselt oli kaheksa Väätsa Agro suuremat osanikku leppinud kokku, et nad ei loovuta oma osalust ning tegutsevad ühise huvigrupina. Mitmed nendest kaheksast pole aga kokkuleppest kinni pidanud ja seetõttu ongi saanud võimalikuks Heleniuse ja perekond Lillepea osaluse suurenemine, rääkis Lieberg, kes oli endiste kaasomanike tegevusest pettunud.

Trigon Capitali juhilt Joakim Heleniuselt ei õnnestunud Äripäeval temaga konkureeriva perekond Lillepea tegevuse kohta kommentaari saada. Trigon Capitali tütarfirma Davingale juht Ülo Adamson ei soovinud samuti Lillepeade algatatud kohtuvaidlust kommenteerida.

Alo Lillepea sõnul vaidlustasid nad Davingale ja Tanneri tehingu kohtus, sest soovisid kasutada eelisostuõigust. “Me soovime Heleniuselt tema osaluse ära osta,” märkis ta.

Väätsa Agro osaku hind on poole aastaga kallinenud üle kümne korra. Veel pool aastat tagasi maksis põllumajandusettevõtte osak paarkümmend senti, nüüdseks on hind tõusnud kolme kroonini. Alo Lillepea kinnitas, et nemad pole osakute eest nõus üle kolme krooni maksma.¬¬ Erandi võivad nad teha nendele,¬ kelle osaluse suurus on üle viie protsendi. Tõenäoliselt on see sõnum mõeldud Arne Malmrele, kes on Liebergide, Lillepeade ja Heleniuse kõrval neljas suurem osanik 8,6 protsendiga.

Perekond Lieberg ostis omal ajal osakuid kokku hinnaga üks kroon osak ja saavutas 41,8 protsendi suuruse osaluse. Tänaseks on Liebergid ostjate seast taandunud, sest hind on kerkinud nende jaoks liiaga kõrgeks.

Davingale maksis juulis Tiit Tannerile osaku eest aga juba 2,5 krooni. Siis teatasid väikeaktsionärid, et nemad ootavad müügiga seni, kuni osaku eest pakutakse kolm krooni. Lillepead ostavadki tänasel päeval osakuid kokku viimati nimetatud hinnaga.

Alo ja Ivo Lillepea on avalikkusele tuntud kui kinnisvaraäri ajanud supermodell Carmen Kassi äripartnerid.

Lillepeade bussiliin sõidutab osakumüüjaid

Vennad Alo ja Ivo Lillepea on pannud Väätsa ja Tallinna vahele liikuma rendibussi, mis on juba kolm neljapäeva järjest pärast tööpäeva lõppu Väätsa bussipeatusest Väätsa Agro väikeosanikud peale võtnud ning need kella 19.00ks Tallinna Radisson SAS hotelli hoones asuva notari juurde osakute müüki vormistama toonud.

“Tahame osakute müügi teha inimestele nii mugavaks kui võimalik,” selgitas Alo Lillepea. Ta lisas, et kuna väikeaktsionäre on palju ja maainimesed pole linnaga tuttavad, siis vähendab inimeste ühine vedu ka võimalike probleemide teket. “Tähtis on, et müüjad oleksid vajalikul ajal vajalikus kohas,” sõnas ta.

Alo Lillepea ei olnud aga vaimustatud Äripäeva toimetuse soovist selle bussiga kaasa sõita ning väikeosanikega vestelda. Esimese hooga teatas ta möödunud neljapäeval, et seekord tõi buss väikeosanikud Väätsalt Tallinna juba kolmapäeval ja seega jäi Äripäev oma sooviga päeva võrra hiljaks. Pärast seda, kui ajakirjanik küsis luba reis kaasa teha järgmisel neljapäeval, vastas Lillepea, et tegelikult ikkagi kolmapäeval reisi ei toimunud ja bussitäis osanikke jõuab Tallinna täna (möödunud neljapäeval — toim). Lillepea lubas küll Äripäeva fotograafil Väätsa Agro väikeomanike Tallinna notari juurde jõudmist pildistada, kuid avaldas notari aadressi tingimusel, et fotograaf ei läheks inimestele lähemale kui 50 meetrit ning reporter ei teeks osanikega enne notaris käimist intervjuud. Lillepuu kartis, et ajakirjaniku huvi võib väikeosanikud ära hirmutada ning bussireis luhtuda.

Eelmise aasta lõpu seisuga oli Väätsa Agrol äriregistri andmetel 327 osanikku.

Alo Lillepea: Väätsa Agro on hea koht investeerimiseks

Väätsa Agro osakuid kokku ostev Alo Lillepea kinnitab, et Väätsa Agro on parim koht põllumajandusse investeerijatele.

Miks Te Väätsa Agro aktsiaid hakkasite kokku ostma?

Me oleme ammu otsinud võimalust põllumajandusse mõist¬likult raha panna ja ma arvan, et Väätsa Agro on parimaid kohti, kuhu investeerida.

Kes on need “meie”?

Mina ja minu vend. Meil on mõned partnerid veel, kuid nende nimesid ei tahaks avalikustada. Need partnerid ei ole praegused Väätsa Agro tegevjuhid ega osanikud, vaid meie finantspartnerid.

Kas taotlete enamusosaluse saavutamist?

Kui saame enamusosaluse, on väga hästi, kui ei saa, pole ka hullu midagi. Me oleme endale pannud vahe-eesmärgiks 25% osaluse saavutamise.

On tekkinud kahtlused, et Te üritate survestada Heleniust, et talle Väätsa Agro väikeomanikelt kokku ostetud osakud kõrgema hinnaga edasi müüa?

Meie investeerimishorisont on antud juhul viis kuni kümme aastat. See peaks sellise väite elimineerima.

Siis me ei näe Teie osalust mõne aja pärast Trigon Capitalile liikumas?

Ma ei tea, on aus vastus. Öelda, et mingil juhul osalus ei liigu, oleks väär. Meie investeerimisvahendid on pikaajalised, seetõttu meil kiiret pole. Kui näiteks Lieberg, Malmre või keegi teine tahaks osakud ära osta väga hea hinnaga, siis see vääriks tõsiselt kaalumist.

Mis selles Väätsa Agros nii head on, et selle kallal piike murtakse?

Väätsa Agro on Eesti suurim kvoodiga tootja.

Teiseks on meil Väätsa Agroga väga tugev emotsionaalne seotus, sest me oleme ise Väätsalt pärit.

Väätsa Agro

• piimatootmiskvoot: 14 600 t • maad: üle 1900 ha • kasutatavat maad: üle 4000 ha • piimalehmi: üle 2000 • 2004. a majandustulemused • käive: 83,4 mln kr • kasum: 9,7 mln kr

Tänased osanikud, osalus protsentides

• perekond Lieberg, 41,8 • perekond Lillepea, 17–20, osalus on suurenenud iga nädalaga, viimase aktsiaostu suurus pole täpselt teada • OÜ Davingale, 8,7, aktsiatehing endise suuraktsionäri Tiit Tanneriga on kohtus vaidlustatud • Arne Malmre, 8,6 • Toomas Hirbaum, 4,1 • väikeaktsionärid, 16,8–19,8