Eile õhtul arutas Tallinna volikogu kuue Tondiraba tänava munitsipaalkorteri müüki elanikele n-ö otsustuskorras. Korterid müüakse elanikele sümboolse hinna, näiteks 8000 krooni eest. Nende elanikke kasutavad ära maaklerid. Nad teenivad miljoneid kroone, makstes elanike üürivõlad ja kolides värsked korteriomanikud ümber näiteks Kopli liinidele.

Tegemist on korteritega, mis on kuulutatud linnavõimu poolt munitsipaalelamispinnaks. Kui mõned erandid välja arvata, jätsid asukad need suurte üürivõlgade tõttu tähtajaks erastamata. Tallinnas on selliseid kortereid kokku sadu. Sportliku olekuga noored mehed esinevad selliste krooniliste üürivõlgnike ees heasoovijatena. Nad aitavad linnaosavalitsusele korteri ostuks, kus 1 EVP võrdub 1 krooniga, avaldust kirjutada. Nad maksavad ka otsustuskorras müüdud korteri ostu-müügihinna, 8000–10 000 krooni. Seejärel paisatakse äsjased munitsipaalkorterid mitmekümnekordse vaheltkasuga turule.

Kokku on Lasnamäe linnaosavalitsuse kirjas 130–140 munitsipaalkorterit. Neist veerandsada on tänaseks omanikku vahetanud, tehes kinnisvarafirmad 9–10 mln krooni võrra rikkamaks ning linna kassat samavõrra vaesemaks. Mustamäel on otsustuskorras viimase poole aasta jooksul müüdud kümmekond elamispinda, 34 on järele jäänud. Terve Tallinna peale kokku on nõnda turule sattunud vähemalt sadakond nn munitsipaalkorterit, täpset arvu on võimatu kohe kindlaks teha, sest leidub ka neid, mida elanikud tagantjärele endale erastavad.

Tallinna elamumajandusameti juhataja Jaan Kurm põhjendas otsustuskorras korterite müüki asjaoluga, et nende kohta kehtib fikseeritud üür. Linnal tuleb kanda kulu, mis jääb nende tegeliku ülalpidamise ja fikseeritud üüri vahele, teisisõnu katta fassaadide, katuste jms remont.