Samal perioodil, kui Lasnamäe linnaosa vanem Sergei Mihhailov raha eraldas, tasus sõprade hulgas kroonilise rahahädalise kuulsuse omandanud Sevtsov ära oma Võru tänava korteri umbes 45 000kroonise üürivõla. Samas suurusjärgus summa sai Sevtsov Lasnamäe linnaosavalitsusest teatritoetuseks.

ÜRP Lasnamäe osakonna sekretäri Sevtsovi iseloomustavad teda tundvad inimesed kui heasüdamlikku meest ning andekat näitlejat, kes õnnetuseks sattunud võlgade küüsi.

Praegune Ühendatud Rahvapartei (ÜRP) Lasnamäe sekretär asutas neli-viis aastat tagasi teatri Viadukti Juures ning andis sellega paar etendust. Teater tegutses Lasnamäel Lindakivi kultuurikeskuses. Keskuse asedirektor Ants Matiisen ütles, et pole teatrist aastaid midagi kuulnud. “Küsige Sevtsovi käest, kuhu ta raha on pannud,” viitas ta Lasnamäe linnaosavalituse eraldatud toetusele. Sevtsovi käest ei õnnestunud küsida, sest kultuuriasutused ei tea mehest aastaid midagi.

Matiiseni käe all tegutseb teatritrupp nimega Koerad, kellel ei ole Sevtsovi ega tema rahaeraldistega mingit pistmist. Samas on Sevtsov käinud toetust küsimas ka linnavalitsuse kultuuriametnikelt. Matiisen imestas kord, kui ühel taotlusel juhuslikult märkas enda teatritrupi aadressi.

Leonid Sevtsov sai tänavu Lasnamäe linnaosavalitsusest kaks korda raha. Esimene summa, 25 000 krooni, eraldati mais. Nagu seisab linnaosavanema korralduses, anti see näitlejameisterlikkuse stuudio arendamiseks.

Teise summa, 20 000 krooni, andis parteikaaslasest linnaosavanem Sergei Mihhailov tänavu septembris “2001– 2002 hooaja toetuseks”.

Sevtsovist ja tema väidetavalt käimasolevast hooajast ei teadnud keegi lisaks Lindakivi kultuurikeskusele midagi ka Vene Draamateatris, kus ta kunagi töötas. Samuti mitte Vene Kultuurikeskuses. “Ta tuleb kindlasti oma etendusega välja,” väitis Lasnamäe linnaosa vanem Sergei Mihhailov raha eraldamist põhjendades.

Umbes samal ajal, kui ta linnaosavalitsusest raha sai, käis Sevtsov sõpradelt laenu küsimas.

Üks neist võttis omaks, et andis tõesti Sevtsovile mõned tuhanded isikliku poe kassast, kuid ei soovinud kaastunnet põhjenduseks tuues juhtunut avalikkuse ees pikemalt rääkima. “Loomulikult ei olnud mul võimalik nii suurt summat kui 40 000 krooni välja käia,” lisas ta Sevtsovi üürivõlale viidates.

Raha Sevtsovi väidetavale teatrile andis Lasnamäe linnaosa vanem linnaosavalitsuse reservfondist. Fond on ette nähtud vaid ettenägematute õnnetuste vms-ga kaasnevate kulude katmiseks.

Lasnamäe linnaosa vanem, Sevtsovi parteikaaslane Sergei Mihhailov väitis, et raha eraldamist reservfondist kultuuri jaoks võib pidada igati õigeks.

Kui eelmise aasta novembris sõlmiti Tallinnas uus kohaliku võimu liit kolmikliidu ja vene parteide, sh ÜRP vahel, suurendati tollase linnapea Jüri Mõisa ettepanekul ja volikogu heakskiidul järsult linnaosade reservfonde.

Nagu kinnitas Sergei Mihhailov, oli näiteks Lasnamäe linnaosavalitsuse reservfond enne mullust nn novembripööret 700 000–800 000 krooni, uuest aastast aga 3,8 miljonit krooni.

Lasnamäe linnaosa vanem ütles, et reservfond tuleb kindlasti ära kulutada, sest kui aasta jooksul pole õnnetusi juhtunud ja raha on alles, jääb kasutamata summa linnaosale kadunuks. See tähendab, et järgmisesse eelarvesse jääki üle ei kanta. Nimetatud põhjusel toetab linnaosavalitsus näiteks mittetulundusühinguid.

“Iga MTÜ ju leiab, kuhu raha panna,” ütles Mihhailov. “Samas ei ole me stiihiliselt reservfondi hüpanud ja hakanud seda kulutama.”

Mihhailov väitis, et seejuures ei ole eelistatud Ühendatud Rahvapartei liikmeid, vaid raha on antud paljudele MTÜdele.

Linnaosavanema sõnul pole tal põhjust kahelda, et rahaeraldised läksid asja ette. Seetõttu pole tema arvates vaja ka kulude aruande, kassatšekkide vm raamatupidamisdokumentide esitamist linnaosa vanemale.

Vestlustest halduskogu liikmetega selgus, et reservfond on kujunenud linnaosa vanema

n-ö kassaks, kus ta võib raha jagada ilma, et peaks kelleltki luba küsima.

Linnaosa halduskogu esimees Pavel Starostin väitis mõned päevad tagasi, et halduskogul puudub ülevaade, kui palju ja kelle heaks on linnaosa reservfondist raha kulutatud.

Lisaks Sevtsovile on saanud reservfondist jm linnaosa rahaallikatest toetust ka teised ÜRP liikmete esindatavad ühingud. Teiste hulgas said näiteks 20 000 krooni ajakirjanduses märgitud kultuuri- ja spordikeskus Mahtra, mille juht Peep Sarapuu peab sealsamas ühtlasi hostelit, kust saab tellida tüdrukuid.

Selliste MTÜde tegevuse tulemuslikkust ei õnnestunud kontrollida, sest aruandeid ei ole nad Mihhailovi nimetatud põhjustel linnaosa valitsusele esitanud.

Allikad nimetavad mittetulundusühingute kaudu parteile raha leidmise skeemi autoriks ühendatud rahvaparteilast Vladimir Afanasjevit. See oli üks asjaolu, miks ÜRP juhtkond jättis abilinnapea Leivi Ðeri esmaspäeval oma ametikohalt tagasi kutsumata.

Eile alanud revisjon ÜRP abilinnapea Leivi Šeri kureeritava turvalisus ja integratsiooniameti rahaeraldiste küsimuses ühe kuu. 15. novembriks valmib esimene vahekokkuvõte.