Meresool

Meresoola saadakse merevee aurutamisel spetsiaalsetes vannides või tiikides päikeseenergia toimel. Seejärel soola ladestus kogutakse, vajadusel ka sõelutakse, peenestatakse ja pakendatakse. Meresoolal on üldjuhul madal puhtuseaste, see sõltub ümbritseva merevee koostisest ja puhtusest. Soolal on suured ja ebaühtlased kristallid. Peale naatriumkloriidi sisaldab meresool ka joodi, magneesiumi ja kaaliumi.

Jäme sool ehk kivisool

Tegelikult pärineb kogu maakeral leiduv sool kunagi maa pinda katnud maailmamerest. Kuna suur osa iidsest merepõhjast on nüüdseks kuivale jäänud, on võimalik rääkida jäme- ehk kivisoolast, mida saadakse enamasti maa-aluse soolalademe kaevandamisel ning mis on meresoolast tunduvalt suuremate kristallidega ja määrdunud halli värvusega. Üldjuhul tootmisel jämedat soola ei puhastata või kui, siis vaid mehaanilisel teel. Seetõttu leidub jämedas soolas samu lisandeid, mis sisalduvad konkreetses kaevandatavas soolalademes. Kuna soola koostis erinevates soolalademe osades võib olla üsna erinev, on peaaegu võimatu saada ühtlase puhtusega ja/või ühtlaselt väga puhast jämedat soola.

Keedusool ehk lauasool

Soola, kui vees hästi lahustuvat ainet, saab maa-alustest soolalademetest “kaevandada” ka puhta vee abil. Soolalahusest eraldatakse keetmise (aurutamise) teel enamus veest ning võimsate tsentrifuugide abil eraldatakse soolalahusesse jäänud vesi nii, et protsessi lõpus on soola niiskusesisaldus vaid 3% (kuivatamata sool). Täiendavate kuivatamistel saadakse kuivatatud sool. Selliselt toodetav keedusool on ühtlase puhtusastmega ning kvaliteetne, kuid samas ka väga kõrge NaCl sisaldusega.

Allikas: toitumine.ee