Juba 18. aprillil tuleb maailma vägevate poolt nõutud esineja Linda Liukas jagama oma ideesid Eesti Ekspressi konverentsil „Julgus teha teisiti“. Tema ettekanne masinatest ja uskumustest keskendub probleemile, kuidas orienteeruda maailmas, mis on täidetud uute tehnoloogiatega.

Helsingis tegutseva kirjaniku ja illustreerija enim müüdud Hello Ruby raamatud õpetavad lastele, et arvutid on lõbusad ja kodeerimine võib olla maagiline kogemus. Nokia, Schibsted, Fujitsu, Mozilla, New York Department of Education - need on vaid vähesed institutsioonidest, kes otsivad Liukase abil õiget kurssi tormiliselt muutuvas infotehnoloogia maailmas.

Kui Liukas hakkas 2010 väikestele tüdrukutele programmeerimist õpetama, seadis ta eesmärgiks näidata, et esmapilgul nii üksluise ja igavana näiv tegevus avab meile maagilise maailma. Ta algatas liikumise Rails Girls, mis õpetab noori naisi programmeerima rohkem kui 260 maailma linnas.

Mullu Forbesi 50 enim tehnoloogiat mõjutanud naise hulka valitud Liukase seisukohti tahavad kuulda kõik tänased tehnoloogia- ja meediahiiglased. Liukas esineb suurtele korporatsioonidele justkui laeva loots, kes näitab, kuidas navigeerida maailmas, kus iga ettevõte muutub tarkvarafirmaks. Tema esinemisi jälgides saab enesestmõistetavaks teadmine, et tulevikus edu saavutamiseks tuleb õppida tänastelt lastelt.

Liukas käsitleb programmeerimist kui mängu, millega luua kogemusi, mis mõjub sügavamalt kui loogiline õppimine. Kui koodidest saavad värvipliiatsid ja Lego klotsid, siis nende loominguks vajalike tööriistade abil tuleb ka lastele õpetada uudishimu, rõõmu ja võimet imede avastamiseks. Liukas rõhutab oma blogis, et tehnoloogia näol on Harry Potteri võlukepp jõudnud kõigi meie taskutesse õhukese ja läikiva esemena: arvutid, telefonid ja vidinad juhivad üha enam meie maailma. Seetõttu soovitab Liukas valmistama oma lapsi ette eluks maailmas, kus iga probleem on arvutiprobleem.

Konverentsil käsitleb Luikas digitaliseerimisega seotud teemasid ja annab oma ettekandega vastused järgmistele küsimustele: „Kuidas navigeerime tehnoloogia uutel rinnetel meie järjest enam digitaliseeruvas maailmas? Kui iga ettevõte saab olema tarkvaraettevõte, siis mida tähendab see teie ettevõtte või teie kui üksikisiku jaoks?“

Konverentsi kava ja esinejatega saab tutvuda: ekspress.ee/konverents