Sellest, et turu avanemisega elektri eest makstav summa tõuseb, oli teada juba ammu. Kuid mida võtta ette siis, kui arvega nõutav summa on kasvanud mitmekordseks ning rahakoti sisu ei võimalda arvet tasuda?

Sotsiaalministeeriumi esindaja Armo Vaski sõnul on sellises olukorras abiks toimetulekutoetus, mida maksab kohalik omavalitus riigieelarvelistest vahenditest ning hätta sattudes soovitabki Vask pöörduda kohaliku omavalitsuse poole. Läinud aasta lõpuks oli toimetulekutoetust makstud üle Eesti kokku 16 036 397 eurot.

Mis on toimetulekutoetus?

Toimetulekutoetus on sotsiaalministeeriumi veebilehe andmetel rahaline abi puuduse all kannatavale inimesele. Puuduse leevendamiseks kasutavad kohalikud omavalitsused vastavalt olukorrale nii sotsiaalteenuseid kui ka muud sotsiaalabi.

Toetust makstakse siis, kui kõik muud vaesuse ja puuduse leevendamise abinõud on osutunud ebapiisavaks.

Toimetulekutoetuse arvestamise aluseks on üksi elava isiku või perekonna kõigi liikmete eelmise kuu netosissetulek, jooksval kuul tasumisele kuuluvad eluruumi alalised kulud ning kehtestatud toimetulekupiir.

Kellel on õigus toetust saada?

Toetust on õigus saada üksi elaval isikul või perekonnal, kelle kuu sissetulek pärast sotsiaalhoolekande seaduses sätestatud tingimustel arvestatud eluruumi alaliste kulude mahaarvamist on alla kehtestatud toimetulekupiiri.

Kuhu pöörduda?

Toetust määrab ja maksab valla- või linnavalitsus. Toetuse taotleja esitab toimetulekutoetuse saamiseks avalduse hiljemalt 20. kuupäevaks valla- või linnavalitsusele, kelle halduspiirkonnas ta alaliselt või püsivalt elab.

Toimetulekutoetus määratakse viie tööpäeva jooksul pärast kõigi dokumentide esitamist. Toetuse summa maksab valla- või linnavalitsus kolme tööpäeva jooksul otsuse tegemise päevast arvates.