Aastavahetuse puhkusereisid põhiliselt välja müünud Eesti turismifirmad pakuvad peagi ainult kalleid või vähepopulaarseid tuusikuid, kinnitavad reisikorraldajad.

“Eestlaste lemmiksihtkohtade Tai ja Dubai nimekirjad saavad kohe täis, on veel üksikuid kohti Kanaaridele,” ütleb ASi Wris Tours turundusjuht Argo Kasela. “Aga neid kohti pole ka kauaks.”

Otsereis Tallinn–Dubai hakkab täis saama. Lähipäevadel tekib sinna ilmselt juba ooteleht, mis annab võimaluse, kui keegi loobub. “Aastavahetuse reisid on juba kord sellised, et need tuleks varakult ära tellida, sest nn viimase hetke kohti sinna ei teki,” räägib Kasela. “Kui inimesel on olnud näiteks kinnisidee minna Dubaisse ja kui seal pole kohti, võib ta olla natuke pettunud.”

“Aastavahetuseks saaks ligi 7000 krooniga veel Egiptusesse kolme tärni hotelli,” lausub Estonian Holidaysi müügijuht Rene Toompuu. “Egiptus on selles mõttes kindel koht, sest seal pole vaja karta, et päikest pole ja vihma sajab.”

Suusakuurortidesse pole suuremat tungi, sest inimesed trügivad sooja kätte. “Pigem päikest kui suuska,” tõdeb Toompuu.

Kanaarid paistavad Kasela sõnul eestlastele liiga tavalised või igavavõitu, aga kohaliku rahva ja vabameelsete turistide peoarmastus peaks eelarvamused kummutama.

Kasela asub soojamaa reisidest ilma jääjaid õrritama. Dubai — rikkus ja hiilgus, eksklusiivsus. Kordumatu vaatepilt, kuidas islamiusulised naftaðeigid hotellides uut aastat vastu võtavad. Kanaaride lärmakus sobib neile, kes ootavad rahvarohket ja head pidu soojal maal. Tai — eksootika, eksootika ja veel kord eksootika, kordab Kasela.

“Nii Dubai, Kanaaride kui ka Tai puhul tuleb rõhutada seda, et lõunamaades on uue aasta vastuvõtmine eriline kogemus,” jutustab ta. “Erilise elamuse saab, kui metsik saluut valgustab hoopis süsimusta ja sumedat lõunamaa ööd, vahuseid laineid ja palme. Rahvapidu tänavatel on Põhjamaades nähtust elavam, sest külm ei kipu kallale.”

Nina alt ära näpsatud soojamaa reisi asemel tuleb mõni Euroopa suurlinn kohe ära võtta, sest ka seal läheb kitsaks. Eurooplased tõstavad pühade puhul hotellihindu ja kõrgema klassi hotellid on vähemalt pool aastat varem kinni pandud. Tuleb valmis olla, et kõige odavamat hotelli ei pruugi saada.

Turismis hakkab Kasela sõnul väga odav ja hea pakkumine ära kaduma. Üha sagedamini võib Eesti turismifirmade reklaamidest lugeda, et müüakse ainult lennuhinda, lennujaamamaksud, hotell, viisa ja reisikindlustus tuleb eraldi juurde maksta.

Kõige kallim ja eksklusiivsem aastavahetuse pakett Dubai eliithotellis Jumeira Beach maksab ligi 44 000 krooni.