Küsimuse peale, kuidas sai juhtuda, et farmi piimaproovist leiti reedel listeria-bakter, hakkas staažikas piimatootja Liia Sooäär, kes on võtnud oma elutööks eesti maakarja säilimise, telefonis nutma. Tema kinnitusel on tal piimaproovid kogu aeg korras olnud. Viimati kontrolliti talu piima Sooääre väitel kaks kuud tagasi. Siis baktereid ei leitud, kirjutab Saarte Hääl.

Veterinaarkeskusest öeldi Saarte Häälele, et 7. märtsil toimus etteteatamata kontrollreid toorpiima otseturustaja juurde ning piimast otsiti just listeriabakterit. Proovi võtnud Ilona Metsrand rõhutas, et paanikaks ei ole põhjust.

Tootjale on antud aeg puuduste kõrvaldamiseks. Seni võib ta piima müüa kombinaadile. Ohukolde kõrvaldamiseks peaks piisama lüpsisüsteemi täiendavast pesust. Loomulikult tehakse enne müügiloa taastamist täiendav kontroll ja võetakse taas piimaproovid. Märtsis käidi kontrollimas ka kahte teist toorpiima turustajat. Nende proovid olid korras.

Kuigi bakteri levikuks haigust tekitava hulgani 25 grammis piimas on vaja sooja temperatuuri ja piisavalt aega paljunemiseks, ei söandanud Saaremaa veterinaarkeskuse juhataja Toivo Jürisson väita, et bakter ei hakka levima. “Kui piima hoida pikemat aega soojas, mitte külmikus, võib bakter tõesti paljunema hakata,” möönis ta. Jürisson on veendunud, et emad on piisavalt targad selleks, et väikelastele toorpiima mitte joota.

Tema sõnul leidub listeriabakterit mitte ainult piimas, vaid kõikides toiduainetes, ja ka piimast on seda leitud kõikjal Eesti.

Listeriabakteriga nakatumine väljendub palavikus ja seedehäiretes, samuti võib see bakter põhjustada meningiiti. Terviseameti Saaremaa esinduse spetsialisti Inge Balini teada maakonnas viimasel ajal meningiiti keegi haigestunud ei ole.

Veterinaar- ja toiduameti piimahügieeni peaspetsialist Edward Sooba ütles, et turule viidav toit peab olema inimese tervisele ohutu ja vastama õigusaktides sätestatud nõuetele. Listeria monocytogenes on looduses väga laialt levinud ja võib puuduliku hügieeni korral sattuda ka toorpiima.

Põhiliselt seostatakse seda halva kvaliteediga silo söötmise ja puuduliku lüpsihügieeniga. Sellised leiud ei ole sagedased, aga saastumist ei saa välistada, ütles Sooba. Lahenduseks on toorpiima pastöriseerimine enne toiduks kasutamist. Kriitilised toiduained on toor- või ebapiisavalt pastöriseeritud piim ja pehmed juustud.

Edward Sooba rõhutas, et toiduohutuse seisukohalt on oluline teada, et toidukauba tarbimist, mis sisaldab rohkem kui 100 Listeria monocytogenese bakterit ühes grammis, loetakse otseseks riskiks inimese tervisele ja selles osas kontrollitakse ka kõlblikkuseajal turule viidud tooteid.