Eesti mahepõllumajanduse sihtasutuse juht Merit Mikk rääkis, et mahetoitu ostetakse tarbijauuringute järgi peamiselt ikkagi tervise tõttu.

"80% inimesi tarbivadki tervisega seotud põhjustel mahetoitu – kas on allergiad, hoolitsevad oma lastele tervise eest või tahavad süüa tervislikku toitu. Teisel kohal põhjustest on mahetootmise keskkonnasõbralikkus, kolmandaks mahetoidu parem maitse," sõnas Mikk.

Rajumad mahetarbijad aga peavad oluliseks ka loomade heaolu mahetootmisel ning seda, et söök oleks GMO-vaba.

Eestis on täna mahepõllumajanduse all ikkes umbes 130 000 hektarit põllumaad, mis on proportsionaalselt umbes sama palju kui mujal Euroopas. Tootjaid on Eestis enam kui 1300 ning põhiliselt asuvad nad Lõuna-Eestis ja Saaremaal, kus on ka mahult kõige enam mahepõllumaad, pea 14 tuhat hektarit.

Eestis oli 2010. aastal ka üle 25 000 maheveise, 42 000 mahelammast ning 1100 mahesiga. Lisaks veel 927 maheküülikut ning 499 mahedat mesilassülemit.

Mahetoiduturg

Euroopas ja USAs on nõudlus mahetoidu järele suurem kui on pakkumine. "Tarbijad tahavad osta aga kohalikku mahetoitu. Tänastele suurimatele maheturgudele - USA, Saksamaa, Prantsusmaa ja Suurbritannia - toodetakse ökotoitu nendest riikidest väljastpool," sõnas Mikk.

Viimastel aastatel on turunduskanalite mitmekesistumine hakanud iseloomustama mahetoidumüüki. "Paljudes riikides, kus varasemalt müüdi ökotoitu spetspoodides, on mahetoit nüüd kolinud selvehallidesse. Suurenev trendiga on ka taludest otse ostmine ja müümine - kastimüük, otsemüük, tarbijaringid," rääkis Mitt.

Viimasel paaril aastal on ka Eestis teadlikkus tugevalt tõusnud mahetoidu teemadel. Müügikohti tuleb aina juurde ja kaup levib. Samas on tekkimas aga töödeldud mahetoodangu nappus. Tavaliselt on aga meil müüdav ökotoode ikkagi import, kuigi Eesti maheliha pannakse kokku tavaloomade lihaga ning müüakse ühise nimetajaga.

"Maailma mahetoidu ostmishulk ja intensiivsus suureneb pidevalt. Näiteks Rootsi, kus turg on väga kindlalt paigas, kasvas mahetoidu müük ja osakaal eelmisel aastal 10 protsenti. Masu mahetoidu müüki palju ei mõjutanud," sõnas Mikk.