Pärnu maksuamet väljastas ASile Port Artur maksuteate 2002. aasta maamaksu kohta. Teates oli muu hulgas märgitud maatüki maksustamishind ja selgitus, et selle on arvutanud maa asukohajärgne kohalik omavalitsus “Vabariigi Valitsuse 22. mai 2001. a määrusega nr 179 kehtestatud korras keskkonnaministri 30. novembri 2001. a määrusega nr 50 kinnitatud maa korralise hindamise tulemuste põhjal”.

Port Artur esitas Pärnu halduskohtule kaebuse maksuteate tühistamiseks: maksuteade on õigusvastane seetõttu, et talle ei ole saadetud pädeva organi otsust maatüki maksustamishinna määramise kohta.

Pärnu halduskohus rahuldaski läinud aasta mais Port Arturi kaebuse. Samale järeldusele jõudis oma teisipäevases otsuses ka riigikohus, kes esiotsa tunnustas õigeks maksuameti väite, et maa korralise hindamise tulemused on avalikud, nendega on võimalik tutvuda ja neid ettenähtud korras vaidlustada. Kuid lisas siis, et need abinõud ei muuda kohustust määrata maatüki maksustamishind haldusaktiga ja teha see adressaadile teatavaks.

Maa hindamise seaduse § 5 lg 1 kohaselt leitakse korralise hindamise tulemusena maa väärtus tsoonide ja sihtotstarvete või kõlvikute kaupa. Korralise hindamise tulemused vormistatakse hinnatsoonide kaartidena ja maa väärtuste loeteluna hinnatsoonide ja sihtotstarvete kaupa. Hindamise tulemustele lisatakse seletuskiri. Hinnatsoonide kaart ja maa väärtuste loetelu hinnatsoonide ja sihtotstarvete kaupa avalikustatakse. Järelikult saab isik maa hindamise tulemuste avalikul väljapanekul tutvuda vaid maa maksustamishinna määramise algandmetega. Seega peab isik suutma leida hinnatsoonide kaardilt tsooni, kuhu tema maatükk kuulub. Veel peab isik teadma maa sihtotstarvet, leidmaks maa väärtuste loetelust, kui suur on vastavas tsoonis sellise sihtotstarbega maatüki ruutmeetri, maatüki hektari või krundi ehitusõiguse ruutmeetri maksumus. Samuti peab isik teadma Vabariigi Valitsuse 22. mai 2001. a määrusega nr 179 kinnitatud “Maa maksustamishinna arvutamise korra” §-s 3 sätestatud maatüki maksustamishinna arvutamise valemit.