Eile lülitas Riigikogu rahanduskomisjon kuue poolt- ja kolme vastuhäälega aktsiiside muutmise seaduse eelnõusse paranduse, mis teeb ümber maksukorralduse seaduse maksusaladuse kaitse ning teabe avalikustamise põhimõtted. Uuendused võtavad maksumaksjatelt võimaluse maksuameti tegevust kontrollida, teiselt poolt annavad aga ametile võimu maksusaladust oma huve silmas pidades avaldada.

Paranduse töötasid välja rahandusministeeriumi ja maksuameti juriidiliste osakondade juhatajad Alar Urm ja Maret Ambur. Ettepanek seadust kontrolli tugevdamise suunas muuta tuli rahanduskomisjoni andmetel valitsusest.

Rahandusminister Taavi Veskimägi ütles, et ehkki nii rahanduskomisjon, justiitsminister kui maksuteadlased olid juba mullu talvel maksusaladuse piisavuse osas ühel meelel, vajas saladuse mõiste täpsustamist.

“Õigusselguse tagamiseks otsustas valitsuskabinet eelmisel neljapäeval, et on vaja täpsustada maksukorralduse seadust ning sellest tulenevalt tegime rahanduskomisjonile ettepaneku seaduse muutmiseks,” lisas Veskimägi.