Teisipäevasel Äripäeva maksukoolitusel tõi Tartu Ülikooli finantsõiguse lektor ja Maksuteadlaste Seltsi juhatuse esimees Lasse Lehis välja mitu ohtu, millega maksuseaduste rakendamisel võib ettevõtja endale mõttetult kahju tekitada.

Ühe näitena tõi Lehis selle aasta algusest tulumaksuga maksustatavad dividendid, mille üheks maksuvabaks alternatiiviks on pikaajalised laenud. Kui on näha aastatega välja kujunenud kindel dividendide poliitika ja enamusaktsionär on saanud igal aastal enam-vähem samas proportsioonis omanikutulu, ei ole mõtet tulumaksu vältimiseks hakata juurutama lihtsakoelist laenude andmise süsteemi. See oleks maksuametile väga läbinähtav ja firma jaoks ohtlik, märkis Lehis.

Eksiarvamusi on tekitanud ka sõidukite kaupmehed, kes blufivad enda müügieeliseks erisoodustusmaksu puudumise oma kaubalt. Väidetakse, et kuna tegu pole “sõiduautoga”, ei kaasne sellega erisoodustust. Sõiduautost on erilise tähelepanuga hakatud rääkima hoopis sellepärast, et temale on kehtestatud eri reeglid erisoodustusmaksu arvutamiseks, selgitas Lehis. Sama maksu alla lähevad aga ka kõik teised ettevõtte vara kasutamised eraotstarbeks. Vahe on vaid selles, et näiteks veoauto, segumasin, traktor ja muu inventar liigitub erisoodustusmaksu alla ainult vastavalt turuhinnale, mille alusel maksu suurus arvutatakse.

Hirm erisoodustusmaksu ees tekitab veel teisigi äärmuslikke müüte, mis võivad olla ettevõttele kulukamadki kui maks ise. Ebaõige on kramplik arusaam, et mida kaugemal linna servas ja kallimas autoparklas sõiduautot hoitakse, seda vähem on tegu erisoodustusega, kirjeldas Lehis.