Ühel septembrikuu päeval helises arvutite müügi ja hooldusega tegelevas firmas USEsoft telefon. Sekretärineiu tundis kõnelejas ära oma suvilanaabri Ülo Tambeki, kes avaldas soovi temaga äriasjust kõnelda.

Kohale jõudes rääkis mees oma firmas toimunud vargusest, kurtes, et töö jääb seisma, kui kohe uusi arvuteid ei saa. “Kuna ka meil endil oli üks vargusekogemus seljataga, otsustasime inimest aidata ja andsime talle soovitud kahenädalase maksetähtaja,” meenutab USEsofti logistik Tauno Lepp toimunut.

Võõrastele tavaliselt maksupuhkust ei anta, aga kuna tegu oli ühe töötaja tuttavaga, tuli juhtkond seekord vastu. Pealegi olid Tambekil sellisteks toiminguteks vajalikud garantiikiri ja B-kaardi koopia firma Greho Trade nimele olemas.

Kui sama mees tuli nädala pärast varasemale kolmele arvutile lisaks veel ka oma raamatupidajale arvutit viima, suurenes võlasumma 58 000 kroonini. Aga ta lubas kõik ära maksta.

Tänaseks on Tambek rääkinud arvutifirma töötajaile legende sellest, kuidas arvutite tasumiseks ettenähtud raha valele arvele kanti ja üks töötaja seepeale ära kadus. Kord kandis suure kauplemise peale lubatud 14 000 krooni asemel kümme korda väiksema summa ka üle. “Vandus mulle telefonis oma tütre nimel, et maksab ära, kuid sinna see jäi,” räägib Lepp.

Jutu järgi tegutseb kunagi koos oma isa Vello Tambekiga poole miljoni krooni suuruse maksupettusega vahele jäänud mees endiselt puuviljaäris, kuid küsitletud kolmest puuvilja hulgimüüjast ei teadnud Greho Trade’ist keegi midagi.

Tallinna politseiprefektuuri pole firmas Greho Trade toimunud varguse kohta avaldust laekunud. Küll aga on sealt läinud edasi prokuratuuri kriminaalasi Ülo Tambeki enda kuritarvituste suhtes. Prokurör Andra Issaku sõnul on asi kohtus lõppjärgus ja 5. detsembril on oodata viimast istungit.

USEsofti juhid vormistavad hetkel avaldust Tallinna Politseiprefektuuri järjekordse kriminaalasja algatamiseks Ülo Tambeki suhtes.