“Esialgsel kujul maksupolitseid ei tule,” ütles maksuameti nõunik Mati Erik, kes võeti aasta alguses tööle looma uut maksupettusi uurivat struktuuriüksust. “Me saame küll eeluurimisõigused, kuid mitte politsei õigusi, mis tähendab, et organiseeritud kuritegevusega me endiselt võidelda ei suuda.”

Eriku sõnul peaks koostöö maksuameti ja politsei vahel oluliselt suurenema. “Näiteks samal ajal maksuameti revisjoniga peaks politsei tegema läbiotsimise,” ütles Erik.

Paar kuud tagasi algatas politsei väidetavalt ühe Eesti allilma liidri Oleg Lvovi suhtes maksupettuste uurimiseks kriminaalasja. Lvov on viimase kuue aastaga ostnud Tallinnas ja Harjumaal neli eramut, kuid pole selle aja jooksul sentigi tulumaksu maksnud.

Samuti valmistub politsei kriminaalasja algatama Tallinna Keskturu juhi Vadim Poliðtðuki vastu, kes 7000 krooni suuruse kuupalga juures ostis endale maja Kakumäel, sularahas ligi 2 miljonit krooni maksva auto ning ehitab praegu veel üht maja Rannamõisa teel. Maksuamet on püüdnud uurida Poliðtðuki tulusid kolmveerand aastat, kuid edusamme pole saavutanud.

“Sellistel juhtumitel on tulude tõestamine praegu praktiliselt võimatu,” ütles maksuameti järelevalve osakonna juhataja Enriko Aav. “Meil on küll seaduse järgi õigus kasutada kaudset maksustamist, aga puuduvad võimalused tõendeid koguda.”

Aava sõnul on maksuametis töötajad sellekohase koolituse saanud ja valmis alustama tööd, kui maksupolitsei luuakse. “Praegu on aga nii: kui me maksumaksjale ütleme, et tuleme kontrollima, siis pannakse ahjud huugama,” ütles Aav.

Valitsus kiitis aasta alguses heaks idee anda maksuametile uurimisasutuse õigused ehk sisuliselt luua maksupolitsei. Idee järgi pidi kiirenema maksupettuste uurimine ja trahvide laekumine ning maksuametnikud pidid saama õigused algatada ise kriminaalasju. Maksupolitsei pidi käivituma juulikuus, kuid praeguseks on maksukorralduse seadus läbinud riigikogus alles esimese lugemise.