Väidetavalt on aktsiisihüpet vaja inflatsiooni pidurdamiseks ja euro kiireks kasutuselevõtuks. Pole aga analüüsitud, millist mõju maksumuudatused tootmisele ja ekspordile avaldavad.

Rahandusminister Ivari Padar rahustas: “Elektriaktsiis tuleb, seda oleme me Euroopa Liidule lubanud. Aktsiis asendab senise süsinikdioksiidi saastetasu, seetõttu valitsuse otsus tarbijatele hinnatõusu kaasa ei too.”

“Meil on energiahinnad fikseeritud, ja aktsiis lisandub neile,” ütles Estonian Celli juhatuse liige Riia Ratnik. Rahandusministri väidet nimetas ta demagoogiaks.

Tselluloositehas kaotab üldise viiesendise elektriaktsiisiga 12 miljonit krooni kuus, rääkis Ratnik. Austrias on ka energiamaks, kuid seal saavad energiamahukad tööstusharud maksusoodustust. “Valitsuse huvi eksportiva tööstuse vastu peaks olema suurem,” lisas Ratnik.

Põlevkiviõli tootva VKG juht Janek Parkman ütles eile samuti, et neil lisandub elektriaktsiis juba kehtivale hinnale. “Ma ei ole viimaste arengutega kursis ega taha spekuleerida,” sõnas ta rahandusministri väite kohta, et saastetasu kadumise tõttu hind sugugi ei muutu.

“Loomulikult mõjutab see meid negatiivselt,” kommenteeris aktsiisitõusu Estiko-Plastari juht Triin Kaasik. “Tõenäoliselt suurendab see veelgi survet juba niigi suurele palkade tõusule.”

Standardile toob kütuse ja gaasi kallinemine rohkem kui 1 miljoni kroonise lisakulu aastas, rääkis ettevõtet juht Enn Veskimägi.

“Mis puudutab viimaseid valitsusi, siis eelnõusid tulistatakse ilma kellegagi kooskõlastamata,” ütles Veskimägi nördinult. Ta lisas, et ettevõtlusorganisatsioonid ning ametiühingud on valitsuselt selgitust nõudnud, kuid poliitikud ignoreerivad neid.

Ka kaubandus-tööstuskoja õigusosakonna juhataja Reet Teder oli aktsiisitõusude suhtes kriitiline. “Oleks parem, kui selliseid sotsiaalmajanduslikke eksperimente ei tehtaks, iseäranis, et selleks pole karjuvat vajadust,” kommenteeris Teder eile.

Tederi sõnul eirab valitsus aktsiisiseadust läbi surudes enda kehtestatud norme ja demokraatia põhimõtteid. “Debatti ei saa ju alustadagi, kui seda kogu jõust välditakse,” lisas Teder.

Sigaretivarud tuleb müüa kolme kuuga

Praeguste kavade järgi peavad vanade maksumärkidega sigaretid poeletilt kaduma tuleva aasta augusti lõpuks, varud tuleb müüa kolme kuuga.

“Ma tervitan riigi initsiatiivi laovarude piiramiseks,” kommenteeris Scandinavian Tobacco Eesti ASi juht Juhan Matt. “Ettevaatlikuks muudab aga üleminekuperioodiks mõeldud kolm kuud. Praegu pole teada, millal maksumärgid tulevad, ning ajaloos on olnud olukordi, kus trükikojad pole suutnud maksumärke trükkida.”

Mati sõnul võivad probleeme tekitada ka kaupluste varud. “Eriti puudutab see väiksemaid poode,” ütles Matt.

Taust

• Valitsuskoalitsioon jõudis maksumuudatustes kokkuleppele mai lõpus.
• Eelnõu järgi hakkaks järgmise aasta 1. jaanuaril kehtima elektriaktsiis 5 senti kilovatt-tunni kohta. Koos käibemaksuga ulatub hinnatõus 5,9 sendini KWh pealt.
• Mootorikütuste aktsiisimäär plaanitakse tõsta 2008. aasta algusest Euroopa Liidu miinimumtasemele. Bensiini puhul 4500 kroonilt 5620 kroonile tuhande liitri kohta ja diislikütuse puhul 3840 kroonilt 5165 kroonile tuhande liitri kohta.
• Alkoholiaktsiisi on tuleva aasta 1. juulil kavas täiendavalt tõsta 20 protsenti. Lisaks on juba praegu seadustatud 10protsendine alkoholiaktsiisi tõus 1. jaanuaril 2008.
• Tubakaaktsiis soovitakse 2008. aasta 1. juuliks tõsta ELi alammäärani, mis on 20 krooni paki kohta. Aktsiis tõuseb 9 krooni paki kohta.

Allikas: Äripäev