Raidla Lejins & Norcouse maksuadvokaat Marek Herm ütles, et ilmselt reageerisid ettevõtteid likvideerima tõtanud omanikud pisut üle, kuna kasumi Eestis hoidmine võib olla välisriiki viimisest soodsam.

Herm rääkis aripaev.ee-le, et suurte rahvusvaheliste kontsernide jaoks on reorganiseerimine ning struktuuri efektiivne arendamine pidev protsess ning seetõttu on keeruline hinnata, kui suurt mõju tuleva aasta 1. jaanuaril kehtima hakkav tulumaksuseaduse muudatus on avaldanud.

Likvideerimisi on rohkem

“Tõepoolest saab öelda, et likvideerimiste maht on tuntavalt suurenenud. Eelkõige on muudatuse mõju märgatav selliste välisettevõtjate omanduses olevate äriühingute puhul, kelle strateegia nägi seni ette teenitud kasumi maksuvaba akumuleerimist Eestis,” selgitas Herm.

“Kui seni peeti otstarbekaks pigem kasumi Eestis hoidmist kui sellelt kohest tulumaksu tasumist välisriigis, siis muudatus sundis ettevõtjaid tegema strateegilisi otsuseid, kas viia kasum sel aastal maksuvabalt välisriiki või jätkata selle akumuleerimist ning lükata tulumaksu tasumine edasi,” sõnas Herm. Ta lisas, et tavaliselt tuleb Eestist välja viidud tulult välisriigis kohe tulumaksu maksta.

Herm ütles: “Võimalik, et toimus ka mõningane ülereageerimine, sest kasumi Eestis hoidmine ning selle reinvesteerimine võib ettevõtjale olla siiski soodsam.”

Praegu maksustatakse likvideerimisjaotised tulu saaja ehk aktsionäri või osaniku tasandil, selgitas rahandusministeerium. Maksustatakse saadud jaotise ja osaluse soetamismaksumuse vahe ning seda tehakse juhul, kui saaja on kas füüsiline isik või mitteresident.

Aega järgmise aastani

Kui likvideerimisjaotise saab topeltmaksustamise vältimise lepinguga riigi firma või maksumaksja, saab likvideerimisjaotise kuni tuleva aasta 1. jaanuarini Eestist maksuvabalt välja viia. Kui likvideerimisjaotise saab kohalik äriühing, maksab ta maksu alles siis, kui raha makstakse omanikele välja.

Tulevast aastast pole vahet, kas likvideerimisjaotise saab resident või mitteresident, äriühing või füüsiline isik. See kuulub alati maksustamisele väljamaksja ehk äriühingu tasandil.

E.L.L. Kinnisvara finantsdirektori Katrin Mühlsi sõnul soodustab maksukeskkond projektipõhiste ning aktiivse majandustegevuse lõpetanud ettevõtete likvideerimist.

“E.L.L. Kinnisvara otsustas Spiromax OÜ likvideerida struktuuri korrastamiseks. Meil on iga projekti jaoks loodud spetsiaalne tütarettevõte,” rääkis Mühls. E.L.L. Kinnisvara tegi Spiromaxi vahendusel viimati tehinguid 2005. aasta kevadel, pärast seda Spiromax lihtsalt seisab.

TAUST

* Likvideerimistuhin haaras ka neid Eesti ettevõtjaid, kes olid aastaid kasumi välja võtmata jätnud. Näiteks Rockwell Holding OÜ ja AS Pirita Rannahoone, mida juhib Mart Habakuk.
* Märtsist lööb likvideerija hingekella kinnisvaraarendajale Vendor Vara, maist Peep Aaviksoo, Olari Taali ja Jaan Pillesaare ühisele kinnisvarafirmale Brightsand ning juunist E.L.L. Kinnisvara tütarettevõttele Spiromax.
* Likvideerivad ka ekspankur ja Laitse mõisahärra Sulo Muldia ning miljonärist pankrotihaldur Arno Mägi.
* Ühtlasi on likvideerimisel endine Silmeti sidusettevõte AS Silbunker, mis kuulub Vene ärimeestele.