Margus Kangro ise viibib praegu koos Viru Keemia Grupi esimehe mehe Priit Piilmanniga Austraalias, kust naastakse alles järgmise nädala lõpul. Äripäeval õnnestus siiski ka Rohelisel Mandril nendega ühendust saada. Nagu nende äripartner Ants Laos kinnitas, tutvuvad mehed kaugel maal uue tehnoloogiaga, mida soovitakse võimalusel Eestis rakendada.

“Imesid maailmas ei juhtu. Ma ei eitagi, et algusest peale on teatud asjad olnud kokku lepitud,” vastas Kangro küsimusele, kuidas tal õnnestus ligi veerand Viru Keemia Grupist enda omandusse saada. “Minu tegevus Ühispangas ja Viru Keemia aktsiate omandamine pole aga kindlasti omavahel seotud. Olin noor ja vaene mees ning tegin pangategevuse kõrvalt roppu moodi tööd. Ja kui nüüd keegi seda mulle ette heidab… Veel mõned aastad tagasi ei olnud olukord Viru Keemia Grupis sugugi nii roosiline nagu praegu. Olime ainukesed, kes sealt minema ei jooksnud. Oleme ettevõtte heaks ikka kõvasti tööd rabanud. Mis puutub Ühispanga laenudesse, siis mina ei saanud neid kuidagi anda. Ja oma äriosalusi olen pangas alati korrektselt deklareerinud.”

Kommenteerides nii enda kui ka Kangro saamist Viru Keemia Grupi aktsionäriks, sõnas Laos, et omanikuks võib mitmel viisil saada. “Kes ise eraäris tegutsenud, teab seda hästi. On ju olemas mitmesugused tulevikku suunatud optsioonid ja muud võimalused,” sõnas Laos. “Minu aktsionäriks saamine erineb kindlasti Kangro omast. Olen alates 2000. aastast tegutsenud ettevõttes nõunikuna ja sinna palju andud. Ma olen ju seda asja omal ajal TPIs õppinud.”

Küsimusele, kas Kangro omanikustaatuse taga on tema teened Ühispanga laenude koordineerijana, vastas Laos: “Ma ei ole kursis sellega, mis Viru Keemia Grupis enne minu tulekut toimus, kuid Kangrot tundes usun, et tema osa omaaegsete pangalaenude saamisel ei saanud küll otsustav olla. Laenuotsused sündisid ja sünnivad laenukomitees.”

Kui Ain Hanschmidt läinud nädalavahetusel oma avaldamiseks mõeldud kirjatükki koostas, kinnitas ta seal oma osalust Tallink Gruppi kontrollivas firmas ja ka Haapsalu HMRis ning lisas siis: “Ühtlasi selgitan, et mina ega ükski minu osalusega äriühing ei ole aktsionäriks ASides Ühendatud Kapital, Tallinna Piimatööstus, Kalev ja Viru Keemia Grupp.”

Tõepoolest, Viru Keemia Grupis pole aktsionäriks saanud mitte Hanschmidt, vaid tema ustav abiline Ühispanga päevilt Margus Kangro. Just need kaks meest — Hanschmidt ja Kangro — oskavad seletada Ühispanga aktsiatega toimetatud kummalisi ja salapäraseid tehinguid aastail 1997–1999, kuid on sellest siiani hoidunud. Ning ka seda, kuidas läbi offshore-firmade liikusid sajad miljonid kroonid, kaasa arvatud Kiviteris sooritatud tehingud.

Noore mehena (saab tänavu detsembris alles 31aastaseks) Ühispangas 1990ndate keskpaigas juristina alustanud Margus Kangro tõusis paari aastaga Hanschmidti ja teiste Ühispanga juhtide eriliseks usaldusaluseks, asudes kapitaliturgude direktori toolile. Just Kangro oli see, kes Ühispanga poolt toimetas ajakirjanduses vastukaja tekitanud mahukate tehingutega (Figaro, Hüvitusfond, ETFC Grupp, Tallinna Piimatööstus, Ühisinvesteeringud, Ühispanga Aktivajuhtimine ning loomulikult Kiviter ja selle varad endale saanud Viru Keemia Grupp).

1999. aastal, mil Kangro oli edukalt lõpuni viinud salapäraste ja nii mõnegi mehe rikkaks teinud aktsiatehingute otsade uputamise teadmatusse, tuli välja ka Kangro enda edevus. Nimelt selgus siis, et Kangro hoiab Tallinna Piimatööstuse garaažis oma Ferrarit.

Alvekor kasvatab Margus Kangro rikkust

Margus Kangro sai osaühingu Alvekor omanikuks 2002. aasta suvel. Nullist alustanud äriühing on kolme tegevusaasta jooksul suutnud tublisti rikkust koguda. Suurim tehing on kahtlemata 23,6 protsendi aktsiate omandamine Viru Keemia Grupis. Soetatud osaluse tegelik väärtus jääb 300–400 miljoni krooni vahele. Ulatub ju ettevõtte omakapital üle 1 miljardi krooni ning viimasel kolmel aastal on puhaskasum kõikunud 50 ja 120 miljoni krooni vahel.

Alvekori teine suurem ost on samuti seotud Viru Keemia Grupi põhifiguuri Priit Piilmanniga. Jutt on endise Tallinna Panga majast Tallinnas Vabaduse platsi veerel Roosikrantsi tänava nurgal. Maja omanikuks on PT Investeeringute AS, mille aktsiatest 11,5 protsenti on Alvekori omanduses. 144 miljoni krooniga Ühispangalt ostetud maja tegelikke omanikke peideti nagu Viru Keemia Grupi omanikkegi mitu aastat offshore-firma taha. Siingi soetas Alvekor oma osaluse nimiväärtuse eest (veidi üle 460 000 krooni). Et maja asub heas kohas ning on pidevalt rentnikega asustatud (2004. aastal teeniti 7,4 miljonit krooni puhaskasumit), on sellegi ostu tegelik väärtus oluliselt suurem — 15–20 miljonit krooni.

Nn soodusostude kõrval on Alvekor soetanud endale 55protsendilise osaluse osaühingus Metoplast, Keilas tegutsevas tehases, mis toodab polüpropüleenist kangast, kotte ja plastkonteinereid. Pärast Kangro rahasüste suutis Metoplast vahepealsest kriisist välja rabelda ja käivet oluliselt kasvatada ning andis eelmisel aastal 31,5 miljoni kroonise müügitulu juures 0,44 miljonit kasumikrooni.

Alvekoril on ka oma sajaprotsendiline tütarfirma, osaühing Luteron, kelle omanduses on enam kui 24 miljoni krooni eest kinnisvara. Jutt on Pringi jahisadamast Viimsi vallas. 14 miljoni krooni eest ostetud kinnistud hinnati eelmisel aastal ümber 24,5 miljonile kroonile.

Kangro on soetanud kinnisvara ka enda nimele — talle kuuluvad mõned kinnistud Hiiumaal ja ka Harjumaal Viimsi ja Rae vallas ning paar korterit Tallinna kesklinnas.

Priit Piilmann: Kangro ja Laos on olnud head nõuandjad

Priit Piilmann, kuidas Margus Kangrole kuuluv äriühing sai Viru Keemia Grupi aktsionäriks? Kas tänu omaaegsele Ühispanga abile? Kus sa sellega. Kangro on kogu aeg Viru Keemiaga tegelnud ja aidanud tulevikuplaane kokku panna.

Aga Ants Laos? Temagi soetas endale osaluse Viru Keemia Grupis nominaaliga ehk siis mõnekümne tuhande krooniga? Rasketel aegadel võib-olla küll. Ega ettevõte oli siis suhteliselt kehvas seisus.

Minu teada 2003–2004 Viru Keemia Grupp juba elas ja õitses? Probleeme oli ikka palju.

Selles, et Teie olete Viru Keemia aktsionär, pole midagi imelikku. Keegi pole kunagi kahelnud, et just Teie olete selle ettevõtte taga, ka siis, kui omanik oli peidetud offshore-firmade rägastikku. Aga Margus Kangro ja Ants Laos? Eks nad on mõlemad olnud head nõuandjad. Ma ei oska midagi muud siin öelda. Selles ei ole ju midagi erilist. Eestis on ikka tarvis natuke head nõu saada. Ega siis minul pole ka seda tarkust nii palju võtta, et üksi ettevõtet edasi viia. Nii kutsudki kaasa sõpru ja tuttavaid vanadest aegadest.

Kangro juhtum meenutab kohe väga Hanschmidti tehinguid — soetada endale saja tuhande krooni eest osalus, mille tegelik väärtus ulatub kümnetesse, et mitte öelda sadadesse miljonitesse. Siin pole absoluutselt midagi sarnast. Kangro ja Laos on algusest peale aidanud Viru Keemia Gruppi nõu ja jõuga. Nad ei ole meie ettevõttest kunagi kaugel olnud. Näiteks Ants Laos on töötanud aastaid meie nõunikuna.

Saan ma siis aru, et Margus Kangro on oma jõu ja nõuga abiks olnud juba alates aastaist 1997–1998? Nõu on ta ikka andnud. Aga mis aastast täpselt, ei oskagi peast öelda. Ega selles ju midagi hullu ei ole.

Mis hullu siin ikka on. Tore vaadata, kuidas Ühispanga mehed järjest pisku eest sadu miljoneid saavad. Eks nad on ikka nende asjadega seotud olnud juba pikka aega, sõltumata sellest, kas nad töötasid enne pangas või mujal. Keegi pole ju selle võrra vaesemaks jäänud ja kelleltki pole ka pala suu eest ära võetud.

Kui, siis Teie käest? Noh, ega mina ka nüüd selle pärast vaesemaks pole jäänud. Kordan veel, et nii Kangro kui ka Laos on olnud mulle head nõuandjad.

Margus Kangro sattumine Viru Keemia Grupi omanikeringi

oktoober–november 1997

• Erastamisagentuur kuulutab Kiviteri aktsiate müügipakkumise võitjaks Eriõli (suuromanikeks Priit Piilmann ja Elar Sarapuu), kes pidi maksma 120 miljonit krooni, üle võtma üle 200 miljoni krooni ettevõtte vanu võlgu ja lisaks investeerima tootmisse 150 miljonit krooni. Ostusumma saadi pea täienisti pankadelt, valdavalt Ühispangast. Ühispangast saadud 84 miljoni krooni tagamiseks piisas esialgu 30 miljoni krooni suurusest kommertspandist. Vastutasuks ostab Eriõli 60 miljoni krooni eest ligi 900 000 Ühispanga aktsiat ja pandib need kohe pangale. Panga poolt tegeleb asjaga kapitaliturgude direktor Margus Kangro, kellest saab peagi Kiviteri nõukogu liige.

august–november 1998

• Rahahädas Kiviteri omanikeringi lisanduvad Ühispangas suurlaenudega tegeleva Margus Kangro juhitav Ühispanga Aktivate AS, mille kaudu pangajuhid eesotsas Hanschmidtiga pangaaktsiaid pööritasid, ning Iirimaal registreeritud Century Overland Services Ltd, mis esindas omanikeringist kadunud Eriõli ja selle omanikke.

november–detsember 1998

• Kiviteri kohal ripub juba raske pankrotikirves. Nüüd loovutab ka Century Overland oma osaluse Ühispanga Aktivajuhtimisele. Kiviter asutab viis tütarfirmat, mille vahel jaotatakse laiali kogu Kiviteri vara. Vara liikumine vormistatakse valdavalt näiliste ostudena. Mängu tuuakse Ühispanga rahaga opereeriv offshore-firma Carex Marketing Ltd. Carex maksab Eriõlile üle 270 miljoni krooni, mis kantakse üle viiele vastsele Kiviteri tütrele. Tütred kannavad selle raha otsemaid Kiviterile, Kiviter edasi Eriõlile ja Eriõli omakorda tagasi Carexile. Kõik toimub ühe ja sama päeva jooksul. Kiviteri tütarfirmade omanikuks saanud Eriõli müüb need peatselt edasi uuele mängu toodud offshore-firmale Golfberg Holdings, kellest on saanud nüüd ka Ühispanga Aktivajuhtimise omanik. Samal ajal ostetakse Diveci riiulilt AS Viroliine, mille ainuaktsionäriks märgitakse Bahamas, Nassaus registreeritud Hansen & Co. Ühispank annab Viroliinele kohe 106 miljoni krooni laenu, mille eest ostetakse täitevmenetluse kaudu Kiviteri tütred. Raha saab endale Ühispank kui pandipidaja.

jaanuar–veebruar 1999

• Viroliine nimetatakse ümber Viru Keemia Grupiks. Uueks omanikuks saab Belize’il registreeritud TransChemical Corporation. Eriõlile kuulunud Ühispanga aktsiad omandab Ühispanga Aktivajuhtimine, kust need seejärel kaovad Merita Panga kliendikontole. Tehinguid vormistab Margus Kangro. • Kiviter teeb aga läbi kiire pankrotiprotsessi, mis lõpeb juba samal aastal raugemise tõttu. Teisisõnu oli Kiviter paljas nagu püksinööp. Eriõli poolt erastamisel võetud investeerimiskohustus (kokku ligi 350 mln kr) kirjutatakse korstnasse. Viru Keemia Gruppi kui Kiviteri endiste tütarde uut omanikku see enam ei puuduta.

juuni 2003

• Toimuvad ettevalmistused Viru Keemia Grupi aktsiate jagamiseks seitsmeks aktsiapakiks. 23,59 protsenti Viru Keemia Grupi aktsiatest läheb osaühingule Alvekor, mis kuulub Ühispanga kapitaliturgude divisjoni direktorile Margus Kangrole. Ligi veerand suurettevõttest läheb Kangrole maksma vaid 95 000 krooni.

märts–aprill 2004

• Leiab aset uute aktsiaosaluste lõplik vormistus. Kinnitust leiavad ka kõik ülejäänud uued aktsionärid — Priit Piilmann (läbi oma osaühingu), Elar Sarapuu, Ants Laos jt.

mai 2005

• Margus Kangro lahkub Ühispangast korporatiivpanganduse divisjoni direktori kohalt ja pühendab end täielikult nüüd juba oma ettevõtetele.