Äripäev sai vihje, et keskerakondlane Max Kaur ostis erakõrgkoolis LEX akrediteerimata õppekava järgi õppides Venemaa ülikooli bakalaureusekraadi. Otsustasime seda kontrollida.

Esiteks selgus, et Kaur on viimastel kohalike omavalitsuste valimistel bluffinud oma hariduse kohta. Mees oli teatanud, et tal on maailma tippülikoolide sekka kuuluva Moskva Riikliku Ülikooli õigusteaduste bakalaureusekraad.

Pärast Äripäeva järelepärimist esitas 1000 tudengiga eraülikooli Majanduse ja Juhtimise Instituut prorektor Max Kaur Tallinna valimiskomisjonile palve parandada 2005. aasta kohalike omavalitsuste valimiste andmetes kanne kõrgkooli kohta.

Kaur: tegemist oli inimliku eksimusega

“Kummalisel kombel on sinna tekkinud eksitav info, nagu ma oleks õppinud Moskva Riikliku Ülikoolis,” põhjendas Kaur. Kuigi mees ise kirjutas nii 2005. aastal saadikukandidaadi ankeeti ning kinnitas seda allkirjaga. Hiljem lisas ta, et see oli inimlik eksimus.

Kõrgkooli kohta on täpsustus sisse viidud, aga kraadi kohta märgitakse endiselt “õigusteaduste bakalaureus”, kuigi Kaur on lõpetanud Moskva Rahvusvahelise Sõltumatu Keskkonna ja Politoloogia Ülikooli (MNEPU), mille diplomit soovitab Eesti Akadeemilise Tunnustamise Infokeskus mitte tunnistada.

Kõrgkooli diplom Venemaa koostööpartnerilt

“MNEPU oli LEXi koostööpartner topeltprogrammis ja topeltdiplomite väljaandmisel. Sisuliselt õpiti LEXis, kuid väidetavalt lisaeksamite sooritamise järel anti ka Venemaa kõrgkooli diplom. Alates 2004. aastast on Eesti Akadeemilise Tunnustamise Infokeskus sellisest tegevusest kahe õppeasutuse vahel teadlik ning meie ettepanek on MNEPU diplomeid mitte tunnustada,” ütles Akadeemilise Tunnustamise Infokeskuse juhataja Gunnar Vaht.

Edasi asus Kaur õppima Peterburi Riikliku Tehnika- ja majandusülikooli magistriõppesse. Selle ülikooli bakalaureusekraade saab omandada tema juhitava Majanduse ja Juhtimise Instituudi kaudu.

“Minu magistriõpe Peterburi Riiklikus Tehnika- ja majandusülikoolis on toimunud kaugõppevormis alates 2003. aastast ja magistritöö saab loodetavasti kaitstud veebruaris- märtsis,” ütles Kaur, kes peab plaani samas koolis doktoriõppesse astuda. Mehe sõnul pole õpe Majanduse ja Juhtimise Instituudiga seotud, kuna instituut ei paku magistriõpet.

Vaht nentis, et kui siiski leiab tõestust, et Kaur õpib Venemaal Majanduse ja Juhtimise Instituudi kaudu, siis soovitab Akadeemilise Tunnustamise Infokeskus omandatavat magistrikraadi mitte tunnustada.

Vene ülikooli diplom 1200 dollariga

Majanduse ja Juhtimise Instituudis õppides võib saada Peterburi ülikooli diplomi, makstes õpingute eest lisaks 1200 dollarit.

Skeem on lihtne: tudeng astub Majanduse ja Juhtimise Instituuti ja õpib kolm aastat sealse programmi järgi. Neljandal aastal saab ta valida, kas ta soovib lõpetada Eesti rakenduskõrgharidusõppe või Peterburi Riikliku Tehnika- ja majandusülikooli (ENGECON). Majanduse ja Juhtimise Instituudi prorektori Ljudmilla Barabaneri sõnul kuulub kool Venemaa kümne parima ülikooli hulka.

Seega, kui tudeng soovib bakalaureusekraadi, peab ta valima ENGECONi. Selleks tuleb maksta lisaks 1200 dollarit, sooritada Peterburis 2-3 eksamit ning kaitsta seal lõputöö.

Äripäeva huvitundmise järel võttis kool kodulehelt maha info, kus pakuti võimalust Peterburis kraadi taotleda. Praegu tegeleb asjaolu õigusliku analüüsiga haridus- ja teadusministeerium, sest skeem meenutab natuke Vene kõrgkooli Eesti filiaali.

Mis on mis

Majanduse ja Juhtimise Instuut

# Alustas tööd 1993. aastal, praegu on üks suuremaid Eesti erakõrgkoole. Instituudis õpib ligi 1000 üliõpilast. Õppeasutusel on esindused Tallinnas, Sillamäel, Narvas ja Kohtla-Järvel. Õppetöö toimub vene keeles.

Allikas: www.ecomen.eu

Taust

Ka Reimann valetas hariduse kohta

# Eelmisel suvel tuvastas Eesti Ekspress, et Max Kauri keskerakondlasest kamraad Rene Reimann on samuti kohalikel valimistel kinnitanud saadikukandidaadi ankeedis oma allkirjaga, et omab kõrgharidust ja lõpetas 1997. aasta 20. juunil ehitusinsenerina Peterburi Riikliku Arhitektuuri- ja Ehitusülikooli. Peterburi ülikool kinnitas, et Reimann pole nende koolis õppinud.