Tarbijakaitseameti poole pöördus tarbija, kelle sõnul keeldus Tamrex Ohutuse OÜ kontrollimast tema poolt Maxima kauplusest ostetud taastäidetavat pulberkustutit väitega, et nimetatud toodet ei saa kontrollida, teatas amet.

Tarbijakaitseamet võttis Maxima kauplusest testimiseks taastäidetava pulberkustuti ReinoldMax Stop Fire 1kg ning esitas selle Tamrex Ohutuse OÜ-le vastavuse hindamiseks.

Testimise tulemusena selgus, et toode ei vasta nõuetele, sest: tegemist ei ole pulberkustutiga, kustutusaineks on tegelikult vaht; toote märgistusel toodud toote efektiivsusklassi on teadlikult muudetud (sellist efektiivsusklassi reaalselt standardites ei eksisteeri); kasutusjuhendis kirjeldatud viisil „eemalda kaitsesplint ja vajuta pihusti kangi“ ei ole võimalik toodet aktiveerida, kuna tegelikult tuleb kaitseriiv sisse vajutada ja päästik alla vajutada.

Toote kasutusjuhendis on kirjas, et tulekustutil tuleb perioodiliselt kontrollida rõhuanduri näitu, kuid tegelikult on ReinoldMax kustuti aerosoolpudelisse pakendatud kustutusvahend, millel puudub rõhu mõõtmise võimalus. Kustuti ei ole taastäidetav.

Tarbijakaitseamet edastas testimistulemused Maxima Eestile ning 23. mail antud selgituste kohaselt kinnitas ettevõte, et kõik kauplustes olevad 196 tulekustutit on müügilt eemaldatud ja tarnijale tagastatud.

31. mail avastas tarbijakaitseamet järelevalve käigus, et kõnealune tulekustuti on endiselt Tartus, Maxima kaupluses müügil. Tarbijakaitseamet koostas Maxima Eesti OÜ-le ettekirjutuse toote levitamise lõpetamiseks ning algatas ka väärteomenetluse.

Tarbijakaitseamet juhib tarbijate tähelepanu, et kõik tarbijad, kes on ostnud kustuti ReinoldMAX Stop Fire 1kg, peaks pöörduma lähimasse Maximasse, kus neilt toode tagasi ostetakse. Kui mitte, tuleb sellest teada anda tarbijakaitseametile.