Äripäevale teadaolevalt võidakse teha ettepanek hakata Eesti Panga presidendiks keskpanga senisele asepresidendile Peter Lõhmusele.

“Välistatud pole mingi variant,” lausus Eesti Panga nõukogu liige Kalle Jürgenson eile. Kuigi nõukogu on Jürgensoni sõnul end Opmanni valimisega blameerinud, on siiski tõenäolisem, et nõukogu ei taanda end, vaid üritab leida uue presidendikandidaadi, kes on vastuvõetav ka Merile. “Tuleks kiire lahendus leida,” lausus Jürgenson. Kuigi Eesti Panga nõukogul on võimalus vaidlustada presidendi otsus, ei ole see Jürgensoni sõnul siiski tõenäoline.

Eesti Panga nõukogu esimees Mart Sõrg ütles eile õhtul, et eelseisval kohtumisel Meriga põhjendab nõukogu oma Eesti Panga presidendi valikut ning teeb edasised otsused lähtuvalt Meri tegutsemisest. “Me pole näinud veel ametlikku dokumenti,” lausus Sõrg. “Vastavalt selle sisule otsustame oma edasise tegutsemise.”

Sõrg ütles, et Meri ametliku keeldumise korral Eesti Panga nõukogu esitatud presidendikandidaadi toetamisest võib nõukogu kaaluda ka Peter Lõhmuse kandidatuuri. “Lõhmusele pole ametlikku ettepanekut tehtud, kuid temaga on vesteldud,” ütles Sõrg. Ta viitas Lõhmuse soovile minna välismaale õppima, kuid ei välistanud samas Lõhmuse ümberotsustamist Eesti Panga presidendiks kandideerimise kasuks. “Lõhmus ütles seda, et kui Eesti seda vajab, siis ta mõtleb sellele võimalusele,” lausus Sõrg.

Peter Lõhmus ütles eile, et Opmanni mittekinnitamine on äratanud tähelepanu ka rahvusvahelises finantsmaailmas. “Ollakse arvamusel, et presidendi valimine on liiga poliitiliseks läinud,” märkis ta. Eilseni polnud talle tehtud ettepanekut keskpanga presidendiks hakata.

Eesti Panga nõukogu liikme, Opmanni kõrval teiseks presidendikandidaadiks olnud Kalev Kuke sõnul on nõukogu oma otsuse juba teinud. “Mina pean järgima põhiseadust, Opmann peab järgima põhiseadust ja ka president peab järgima põhiseadust,” peaks Kuke sõnul Meri kinnitama presidendiks siiski Opmanni.

Viieks aastaks ametisse määratud Eesti Panga nõukogu lahtilaskmise õigus on nii riigikogul kui ka saab nõukogu end ise taandada. Sellisel juhul aga veniks uue nõukogu ja keskpanga presidendi valik asjaomaste sõnul sügisesse.

Eesti Panga nõukogu valis neljapäeval keskpanga uueks presidendikandidaadiks Opmanni, kes lubas keskpanga presidendiks saades Koonderakonnast välja astuda ja keeltekursustele minna. Valitsuskoalitsioon tahtis Eesti Panga presidendina näha reformierakondlast Kalev Kukke, kelle kandidatuuri seadis üles Jürgenson.

Meri keeldus reedel Opmanni Eesti Panga presidendiks kinnitamast, soovitades keskpanga nõukogul leida poliitiliselt sõltumatu kandidaat. President osutas vajadusele säilitada Eesti Panga sõltumatus.

Meri ütles presidendi kantselei teatel, et keskpanga nõukogu liikmed peavad leidma seesuguse kandidaadi, kes suudaks tegusalt esindada Eesti Panga huve Euroopa Keskpanga nõukogus.

Eesti ühinemisel Euroopa Majandus- ja Rahaliiduga saab Eesti Panga juhist automaatselt Euroopa Keskpanga nõukogu liige. Meri kutsus Eesti Panga nõukogu Kadriorgu konsultatsioonile tänaseks.

Eesti Panga nõukogu valis keskpangale uut presidendikandidaati sel kevadel juba teist korda, kuna aprillis lahkunud Vahur Krafti asemel ametisse nimetatud Vello Vensel loobus viimasel hetkel, tuues põhjuseks ootamatult halvenenud tervise.