Mis asi on Michelini tärn?

Michelini tärn on maailma kuulsaim ning olulisim gastronoomiatunnustus, mida jagatakse restoranidele nende kulinaarse taseme alusel.

Esmakordselt jagati Michelini tärne aastal 1926, kui Michelini firma hakkas lisaks muule andma välja oma kuulsat Punast Teatmiku, mis lisaks teedeatlasele hakkas üles märkima teedele jäävaid restorane ning hotelle. Orienteerumise lihtsustamiseks hakati asutustele kvaliteedi alusel jagama tärne.

Michelini tärne jagatakse ühele restoranile maksimaalselt kolm. Maailmas on kolmetärniseid restorane kokku 81 ning 26 asub neist Prantsusmaal.

Maailma kuulsaima reisijuhi Michelin Guide järgi tähendab üks tärn "väga head restorani omas kategoorias, mida tasub külastada", kaks tärni tähendab "suurepärast kulinaariat, on põhjust teha reisikavas muutus ja külastada" ja kolm tärni tähendab, et "tegemist on imetabasse kokandusega, nõuab kindlasti eraldi külastust".

Eestile lähim maailma kõige ihaldatuimat gastronoomia tunnustust ehk Michelini tärni omav restoran asub üle lahe Helsinkis. Tegelikkuses on meie põhjanaabrite pealinnas Michelini restorane tervelt neli, millest ühel lausa kaks tärni.